180 kilogramm és 1,5 méter széles – A kék bálna szíve a legnagyobb a Földön

Akár 30 méteres testhosszával és 180 tonnás testtömegével a kék bálna a legnagyobb állat a világon, így neki van a legnagyobb szíve is.

whaleheart

A kékesszürke állat amilyen nagy, annyira veszélytelen az emberre

Szűk toroknyílása miatt csak apró rákokat, krilleket eszik. Ennek ellenére az emberek mészárlása miatt egyre kevesebb található belőlük, miközben a 20. század elejéig a Föld összes óceánjában jelen voltak. A kihalás szélére juttatott fajt az 1966-ban hozott nemzetközi intézkedések mentették meg. 2002-ben megpróbálták megszámolni, hány egyedük élhet még, ekkor világszerte 10–12 000 kék bálnát regisztráltak.

A tudósokat továbbra is nagyon érdekli az állat testfelépítése, de mivel az elpusztult bálnák lesüllyednek a tengerfenékre, erre ritkán nyílik lehetőségük – emiatt is terjedhetett el az a téves nézet, miszerint a kék bálna szívében felnőtt emberek bújócskázhatnának. Nemrég azonban egy jó állapotú tetemet találtak Kanadában az új-funlandi partoknál, így tanulmányozni kezdték a szerveit.

180 kilós, másfél méteres szívét kiemelték, lefagyasztották, és egy éven át őrizték, míg júliusban ki nem olvasztották. Ekkor formaldehid, aceton és szilikon segítségével konzerválták, és hamarosan kiállítják a torontói Royal Ontario Múzeumban. Ez a világon az első olyan kék bálnaszív, amit kiállításon csodálhatnak meg a nézők.

A videóban megnézheted, ahogy a kutatók a hatalmas szívet vizsgálják:

Forrás: Mentalfloss