Rájöttek, hogyan teszi egészségesebbé a gyerekeket a tanyán szálló por

A Flandriai Biotechnológiai Intézet és a Genti Egyetem szakembereinek vizsgálata szerint a tanyasi por megóvja az ott felnövő gyerekeket az asztma és az allergia kialakulásától, az eredmények pedig segíthetnek is egy újfajta asztmavakcina előállításában.

Azt eddig is kutatások támasztották alá, hogy a vidéken felnövő gyerekeknél jóval kisebb eséllyel alakul ki asztma és allergia, de hiányzott az a bizonyos összekötő láncszem. A mostani vizsgálatok során végre megtalálták: azoknál, akik kiskorukban találkoztak tanyasi porral, egy gyulladásgátló fehérje kezd termelődni, amely miatt a nyálkahártya egyáltalán nem reagál olyan hevesen az  allergénekre.

Akiknél deaktiválták a tüdő nyálkahártyájában megtalált fehérjét, azoknál megszűnt ez a fajta védekezés, és ugyanolyan erős volt az allergiás reakció. A tanyán felnövő gyerekek szervezetében szinte minden esetben megtalálták a fehérjét, így ők jóval ellenállóbbnak bizonyultak nemcsak az allergia, de a legtöbb betegség ellen is. A kutatók most tovább vizsgálják a por összetételét, a céljuk az, hogy megtalálják, a tanyasi por melyik aktív összetevője felelős a jótékony hatásért, majd a továbbiakban egy asztma elleni védőoltás kifejlesztését tervezik.

Forrás: Sciencedaily