Varázslatos fotók: Sárból és virágból készít magának divatos “ruhákat” egy etióp törzs

Varrógép és cérna híján növényekből és sárból teremt magának divatot egy etióp törzs az Omó folyó völgyében.

e3

Dél-Etiópiában él az a két törzs, amelynek fotói bejárták a világot. A surma és mursi törzs tagjainak nem állnak rendelkezésére olyan luxuscikkek, mint a varrógép vagy a tű és a cérna, így tehát kénytelenek természetes anyagokból, mint például sárból és különböző virágokból, levelekből ihletet meríteni, hogy elfedjék, de ugyanakkor díszítsék is testüket.

e4

Bármelyik kifutó megirigyelhetné azt a kreativitást, ami az etióp törzsek fejdíszét és “sminkjét” jellemzi.

e7

Néha egész testüket lefedi az avangárdra emlékeztető anatómiai vonalakat követő minta.

e8

Egy 1938-as születésű német fényképész, Hans Silvester lencsevégre kapta a nem mindennapi törzsi viseleteket. Könyvében egészen hihetetlen, szinte mesebeli figurák elevenednek fel.

e1

Napjainkra azonban a helyi katonai konfliktusok annyira felerősödtek Etiópiában, hogy a turistáknak nem lehet hivatalos kísérő nélkül utazni ebben a régióban.

e2

Hans Silvester szerint elképzelhető, hogy már nem sokáig lehet gyönyörködni ezekben az érintetlen és egyedülálló törzsi viseletekben.

e5

A német fényképész pontosan ezért szeretné az eljövendő nemzedék számára is megőrizni a világ egyik legeldugottabb csücskében készült felvételeit.

e9

A képeket látva még az is elképzelhető, hogy a divattervezők felfedezik a nomádok különleges művészetét, és hamarosan a kifutón láthatjuk újra a néhai vulkánokból származó sminkalapanyagokat és nomád fejdíszeket.

e11

e12

e13

e14

Forrás: MessyNessy Chic
fotók: marlboroughgallery.com

O. M.