Képtelenek leszünk átvonszolni magunkat egyik szobából a másikba? Íme az ember, 100 év múlva

Merre tart az ember evolúciója? A 24.hu Zsákai Annamária antropológusnak, az ELTE Embertani tanszéke docensének tette fel ezt a kérdést, aki azzal a meglepő állítással kezdte a választ, hogy ma már nem működik az ember esetében a biológiai evolúció, majd ezek után felvázolta, hogy mégis miben és hogyan változunk a jövőben.

Miért nem működik már az ember esetében a biológiai evolúció?

Zsákai Annamária antropológus szerint az emberiség már túl van a biológiai evolúción, ami a környezethez való alkalmazkodást és a táplálékért, utódok nemzéséért vívott harcot jelenti. Az a kiválasztódás, aminek értelmében az az egyed, és annak utódai maradnak fenn, amelyik jobban alkalmazkodott a környezetéhez, felülíródott az emberi kultúrának köszönhetően, hiszen a betegeket meggyógyítjuk, és felneveljük a sérült kisgyerekeket is.

A változás azonban örök, így az emberi test változása tovább folytatódik

Az egyik legszembetűnőbb példa erre a testmagasság: Hollandiában a férfiak átlagmagassága már 185 centi felett van, de nőnek a magyarok is. Az előrejelzések alapján a nőknél a 165-167 centiméteres, míg a férfiaknál a 180-185 centiméteres magasság lesz az átlag (!) érték. A pubertáskori változások is egyre korábban megkezdődnek: az első menstruáció időpontja a korábbi 14-15 évről 12 évre csökkent. Lábunk szerkezete is 50 százalékban eltér attól, mint amilyen a mezítlábas járás és a mindennapi kemény fizikai munka időszakában volt.

Szánk és fogaink is folyamatos átalakuláson esnek át

Mivel főtt és sült ételeket fogyasztunk, nem kell annyit rágnunk, rágóizmaink már nem olyan erősek. Ha mindez így megy tovább, a kevesebb, szánkban lévő hely miatt kevesebb fogunk is nőhet – például nem nőnek majd ki a bölcsességfogaink. Ezzel együtt koponyánk azonban nem nő tovább: már így is sokszor problémás a szülés a nagyobb fejű babák miatt – ha ez a folyamat nem állna meg, az ellehetetleníteni magát az utódok világrahozatalát. Agyunk azonban folyamatosan fejlődik, de még így is csak tíz százalékát használjuk, tehát a jövőben nem a méret, hanem a kihasználtság lesz a döntő előny.

Az antropológus szerint a legnagyobb problémát az elhízás jelenti

Egyre kövérebbek vagyunk – szegények és gazdagok egyaránt -, amiért az ülőmunka és a mozgáshiányos életmód okolható, no meg természetesen a helytelen táplálkozás. Zsákai Annamária szerint, ha minden így megy tovább, 100 év múlva zsíros, mozgásképtelen emberek élnek majd a Földön. És itt nem arról van szó, hogy majd mindenhová autóval járnak az elhízott emberek, hanem arról, hogy lesznek olyanok, akik nem képesek majd önerőből átmenni egyik szobából a másikba. Az elhízás tulajdonképpen fenyegetést jelent: ha a folyamat nem áll meg, akkor a vele járó súlyos betegségek miatt akár az emberiség végét is okozhatja, vagyis “zsírba fullad az emberiség – ahogy a 24.hu fogalmazott.