Aki kiesik a csónakból, annak vége: a világ leggyorsabb gyilkosa rejtőzik a víz alatt

Elképesztő videót mutatunk arról, milyen agresszívan és gyorsan pusztítanak el minden húst a villámgyors, tűhegyes fogú piranhák.

A piranhák élőhelye szerencsére a dél-amerikai földrészre korlátozódik, szeretik a trópusi éghajlatot, a magyar vizekbe engedve – ahogy arra többször is volt példa – nem szaporodik, mert a hideg időben elpusztul. Állkapcsát erős izmok mozgatják, tűhegyes alsó fogai 1–2 centiméter hosszúak is lehetnek, a felsők rövidebbek. A borotvaéles fogak húst és csontot is képesek péppé zúzni meglepően rövid idő alatt, a piranhák ezért magabiztosan megtámadnak minden vízbe eső élőlényt.

Agresszívvá igazán akkor válik, amikor nem jut elég táplálékhoz. Annak ellenére, hogy nem szeretnek osztozni, és gyakran vesznek össze a táplálékon, csapatban élnek. Természetes ellenségeik is vannak: a delfinek, a kajmánok, illetve ragadozó halak is megeszik őket. Bár az emberre is veszélyesek lehetnek, a piranhák nagyon is hasznos állatok, hiszen elpusztítják a vízben lévő dögöket is, így védenek a fertőzések kialakulásától.

Ennek ellenére jobb csak távolról szemlélni őket: több esetről is tudni, amikor emberre is rátámadtak, sőt, idén februárban egy  hatéves kislányt is felfaltak, aki nagymamájával csónakázott, ám véletlenül a vízbe esett.

Forrás: Wikipédia