Egy kanadai fotós, aki a szovjet buszmegállókba szeretett bele

A volt szovjet tagállamokban kémnek nézték, pedig csak elhagyatott, magányos buszmegállókat fotózott megszállottan Chritopher Herwig, kanadai fényképész.

Közép-kelet-európai szemmel nem akármilyen buszmegállók ezek: az 1950-60-70-as években Magyarországon is rengeteg épületet díszítettek hasonló geometriai formákkal. A kanadai fotósnak ezek a magányos buszmegállók egzotikusak és vonzóak, nekünk viszont a múlt, tele kavargó érzésekkel, súlyos emlékekkel.

sovietbus

Chritopher Herwig összesen 13 országban járt, több mint 30.000 kilométert tett meg, mire befejezte képösszeállítását egy nem éppen szokványos témában. Fotóinak motívuma ugyanis csak és kizárólag a szovjet tagállamok buszmegállói voltak.

sovietbusstops2

A fölöttébb érdekes képekkel teli fotóalbum a közelmúltban jelent meg, és nagy sikert aratott. Chritopher Herwig, aki 2003-as tadzsikisztáni tartózkodása óta külösen vonzónak találja a szovjet buszmegállókat, így nyilatkozott a kiadványról:

“Mikor az ősrégi selyemutakon jártam, volt olyan, hogy a sivatag közepén, a nagy semmiben megjelent egy buszmegálló, noha a közelben semmi jele sem volt civilizációnak. Olyan érzésem támadt, mintha egy színpadon állnának ezek a magányos buszmegállók, és büszkén hirdetnék, hogy tessék, én itt vagyok.”

sovietbusstops3

A buszmegállók közt nincs két egyforma darab, mind egyedi és különleges. Nekünk, magyaroknak egynéhány buszmegálló ismerős lehet, mert formájukban és mintájukban visszaköszönnek azok a tipikus geometriai formák, amiket mi még a szocializmus idejéből ismerünk.

sovietbusstops4

Tizenkét év kemény munkája és több hónapot felölelő otthoni utiránytervezés rejlik a fotóalbum mögött. A könyvben szereplő országok közül a legismertebbek Ukrajna, Moldávia, Örményország vagy Grúzia, de vannak olyan kevésbé ismert, volt szovjet tagállamok is, mint a Grúziától leszakadt Abházia is.

sovietbusstops6

A kanadai fotográfus kifejezett szándéka, hogy támogassa azokat a művészeket, akik a díszesebb buszmegállókban található reliefeket készítették.

sovietbusstops7

Christopher Herwignek azonban nem mindig volt könnyű dolga, míg a volt szovjet tagállamokban fotózott. Ezt tanúsítja az egyik kalandja Abháziában.

“Az országok többségében, ahol jártam, ismeretlen fogalomnak számít a sajtó- és szólásszabadságnak még a puszta gondolata is. A turisták általában elkerülik ezeket a helyeket. Épp ezért fordulhatott elő, hogy az emberek többsége valamilyen kémnek nézett, és Abháziában a bérelt autóm sofőrje azzal gyanúsított meg, hogy grúz kém vagyok. Csúszópénzt kellett neki adnom, mert azzal fenyegetőzött, hogy különben feljelent vagy egyenesen lelövet. Mondanom sem kell, nem nagyon akarta elhinni, hogy csak azért jöttem az ő országába, hogy a szebbnél szebb buszmegállóikat kapjam lencsevégre” – nyilatozta a fotós.

sovietbusstops8

Végül aztán Herwig megmenekült, és a szóban forgó buszmegállókat is sikerült megörökítenie. A biztonság kedvéért azonban az alsónadrágjában “csempészte ki” a felvételeket tartalmazó memóriakártyát. Ennek a turpisságnak (is) köszönhető, hogy létrejöhetett a nem rég megjelent fotóalbuma.

sovietbusstops9

sovietbusstops11

Forrás: MessyNessy Chic

Képek: Chritopher Herwig

O. M.