Hetekig küzdöttek érte – Pár napra Peking felett is kéken ragyogott az ég

Pekingben nagyon is komolyan vették a szeptember harmadikai katonai parádét, még a várost állandóan vastagon belengő szmogot is eltüntették – ennek érdekében autók millióit száműzték ideiglenesen.

blue-skies-military-parade-no-cars-beijing-2

Ilyen volt…

Ilyen lett, igaz, csak a felvonulás idejére

…ilyen lett, igaz, csak a felvonulás idejére

Peking  – népességét tekintve – Sanghaj után a második legnagyobb kínai város, az ország egyik fő közlekedési csomópontja, ennek megfelelően tele van gyárakkal, építkezésekkel, autókkal, és sűrű szmoggal. Egy kutatás szerint egyetlen, szabad levegőn eltöltött nap Pekingben 21 szál magas kátránytartalmú cigaretta elszívásával egyenértékű.

Rá sem ismerni szmog nélkül

Rá sem ismerni szmog nélkül

A katonai felvonulásra készülve a város vezetése elhatározta, hogy nekik is kék egük lesz arra az időre, ezért augusztus közepétől korlátozták a gyárak működését, a város forgalmát pedig részlegesen leállították, illetve átszervezték.

Gyönyörű volt az ég

Gyönyörű volt az ég

Az intézkedéseket siker követte, a parádé idejére Peking fölött ragyogóan kék ég feszült, egyik helyi lakos csodálkozott rá a másik után. A tiszta levegő azonban nem tartott sokáig: a korlátozásokat megszüntették, a pekingi szmog pedig ismét ugyanolyan sűrű és fojtogató, mint korábban.

Az azt generáló, veszélyes, környezetszennyező gyárakat érintő korlátozásokat azóta sem vezették be újra, pedig  fővárosi kormányzat korábban már többször is megfogadta, hogy jelentősen csökkenti a szénfelhasználást, a környezetkárosító vállalatokat bezárja, a súlyosan szennyező szénkazánokat, autókat kivonja a forgalomból, és kedvezményekben részesítik az elektromos autók használóit. Ha ezeket az intézkedéseket végre tényleg bevezetnék, az szó szerint meghosszabbítaná a pekingi emberek életét, akik jelenleg öt és fél évvel kevesebbet élnek, mintha tiszta lenne az ég a fejük felett.

Forrás: Boredpanda