Többmilliárd forint lapul kihasználatlanul a magyar földben

Bár a Dallas következő epizódját biztos, hogy nem lehetne Magyarországon leforgatni, olaj nélkül is van mire büszkének lennünk: a geotermikus energia kihasználatlan erőforrást jelent, ami még mindig ott lapul a talpunk alatt – írja a Világháló.

A hagyományos energiahordozók kimerülésével, a növekvő fogyasztási mutatókkal egyre nagyobb problémát jelent az energiaválság, de még ma is nagyon kevesen tudnak olyan alternatív megoldást alkalmazni, amivel elfelejthetnék a havi villanyszámlát. Az egyik ilyen, méltatlanul mellőzött lehetőség a geotermikus energia. A sokat emlegetett magyar föld mennyiségét tekintve geotermikus energia-nagyhatalomnak számít, csak épp nem aknázzuk ki a lehetőséget – a geotermikus energiafogyasztás a teljes energiafelhasználás csak egy elképesztően kis töredékét, 0,28 százalékát teszi ki.

Geitermikus energia alatt a Föld belsejének hőtartalékát értjük: A Föld középpontja felé haladva, ezer méterenként átlagosan 30 Celsius-fokkal emelkedik a hőmérséklet. Az olyan üledékes medencékben, mint a Kárpát-medence, a hőmérséklet emelkedése a világ átlagos értékének duplája, azaz Magyarország területén, a Föld belseje felé haladva, 100 méterenként a hőmérséklet átlagosan 5-7 Celsius-fokkal emelkedik, 1000 méter mélységben a réteghőmérséklet eléri, sőt meg is haladja a 60 Celsius fokot. 2000 méternél pedig már 100 fok feletti hőmérsékletű mezők terülnek el. A geotermikus energia felhasználása környezetbarát, nem jelenik meg égéstermék, vagy nukleáris szennyezés, a geotermikus erőművek működtetése nem jár magas költségekkel, működésük gazdaságos,viszonylag könnyen létre lehetne hozni egy geotermikus energián alapuló villamosenergia-termelő telepet. Ameriában és a Fülöp-szigeteken már sok helyen így világítanak, vagy fűtenek.

Forrás: Világháló