Te tudod, miért nő szemöldökünk? Négy kérdés, amire mindig is tudni akartad a választ

Vannak olyan kérdések, amiket gyerekkorunkban ugyan gyakran feltettünk, de sokszor a felnőttek sem tudták rá a választ. Most véget ér a találgatás, négy olyan égető kérdésre adunk választ, ami mindig is foglalkoztatta az elménket.

Miért kék színű a vénánk, ha a vérünk piros?

Vérünk akár szívünkből kifelé indulva, akár oda visszatérve piros színű. Ereink sem kékek – erről az orvosok mesélhetnének többet –  a bőrfelszínhez közel elhelyezkedő erek azért tűnnek kéknek, mert  kevesebb vörös fényt tükröznek vissza, mint a környezetükben lévő szövetek.

Miért lesz ráncos az ujjunk fürdés után?

Amikor már “kiázott”, azaz ráncos a kezed, jöhetsz is ki a vízből, nem igaz? Egy nemrég végzett kutatásból viszont kiderült, hogy bőrünk nem is ázik fel, hiszen a jelenség csak a kéz- és lábujjakon figyelhető meg. Oka valószínűleg evolúciós folyamatokra vezethető vissza, a ráncos bőr segítségével ugyanis könnyebben fogunk meg tárgyakat a vízben, illetve könnyeben tapadnak lábujjaink a talajhoz. Ugyanez az idegi reakció, melynek során vérereink összehúzódnak, csimpánzoknál is megfigyelhető.

93560a9e-b32d-4d1b-9c2f-9b9e1895856b

Miért támadnak jó ötleteink pont a zuhany alatt?

Az olyan, megszokott, rutinszerű tevékenységek közben, mint a fogmosás, vagy a zuhanyzás, agyunk nem koncentrál teljes erővel az adott feladatra, szabad kapacitása folytán egyik gondolat tör elő a másik után. A másik ok a kreatív gondoltak megszületésére a tevékenységek közben történő mozgás, és a minket érő egyéb hatások, például illatok, képek, maga a ritmus – ezek beindítják az agy asszociációs képességeit.

Mi értelme van a szemöldökünknek?

Ha csak a baj van vele, mert sosem olyan formájú, amilyennek szeretnénk, miért van egyáltalán szemöldökünk? A választ akkor kapod meg, amikor leöntöd magad egy vödör vízzel, vagy erősen izzadsz: a szőrszálak elvezetik a vizet, így az nem megy a szemedbe. Mindezek mellett nagy szerepe van a kommunikációban is.

szemoldok

Forrás: Diply