5 tiltott hely a világban, ahova nem engednek turistákat

Földünkön több olyan hely található, melyek látogatása a turisták számára tiltott vagy nagy mértékben korlátozott – szigorított feltételek és ellenőrzések mellett látogatható.

Valószínűleg mindenkinek Csernobil ugrik be elsőre, ám az 1986-os atomkatasztrófa helyszíne, mely saját felelősségre rövid, vezetett túrán tekinthető meg, csak egy a sok közül. A teljesség igénye nélkül bemutatunk még néhány kevésbé ismert “tiltott helyet”.

1. A híres 51-es körzet

Az 51-es körzetről már mindenki hallott, amely az Egyesült Államok nevadai katonai bázisa. Fegyvereket tesztelnek, kísérleti atomrobbantásokat hajtanak végre, sőt, állítólagos földönkívüli lényeken végzett kísérleteket is végeznek a 155 km² területű, fegyveresek által őrzött bázison.

51

A hírhedt 51-es körzet figyelmeztető táblája (Fotó: Vilagutazó Magazin)

2. A Vatikán titkos levéltára

A Vatikán titkos levéltárába Tom Hanks sem jutott be zökkenőmentesen az Angyalok és démonok c. filmben. Itt ugyanis olyan ősi dokumentumokat őriznek, mint a Galilei-periratok vagy Michelangelo levelei. Bár a levéltár java a mai napig feltáratlan, az – korlátozottan – csak néhány nagy szaktekintélyű tudós számára kutatható.

vatikan

A Sixtus-terem a Vatikán – látogatható – könyvtárában (Fotó: Világutazó Magazin)

A további 3 helyet, amelyet lezártak a turisták elől, a Világutazó Magazin oldalán nézheted meg.