Új előembert találtak Dél-Afrikában – Meglepően okos lehetett

Az emberiség bölcsőjének tartják azt a helyszínt Dél-Afrikában, ahol olyan csontokat találtak, amelyek egy eddig nem ismert ősünkhöz tartoznak.

2C22616D00000578-3228991-Meet_the_ancestors_Named_Homo_naledi_the_species_has_been_assign-a-36_1441910399045

Az összesen 15 embernyi csontot magába foglaló leletet a Rising Star (Felkelő Csillag) nevű barlangban találták meg, a Wits University, National Geographic Society és a dél-afrikai kutatási minisztérium munkatársai szerint volt köztük csecsemő, gyerek, és felnőtt maradványa is. Ebből eddig már néhány teljes csontvázat sikerült kialakítani, az új embert pedig elnevezték Homo naledinek (a naledi helyi nyelven csillagot jelent).

A feltételezések szerint a Homo naledinek meglepően emberszerű tulajdonságokkal rendelkeztek, annak ellenére, hogy agyukat csak 500 köbcentiméteresre (egy átlagos narancs nagyságúra) becsülik. Az újonnan felfedezett előemberek nagyjából 150 centire nőhettek, és igen karcsúak voltak: a súlyuk 45 kg körül lehetett.

Kezeik vizsgálata alapján valószínű, hogy eszközöket használtak, bár ujjaik sokkal görbébbek voltak, mint bármelyik, eddig ismert előemberé, de ez arra utalhat, hogy jól mászhattak. Hosszú lábuk és a lábfejük felépítése viszont minden bizonnyal hosszú gyaloglásokra tette alkalmassá őket.

A feltételezett új arc

A feltételezett új arc

Szimbolikus gondolkodásra is képesek voltak?

Ugyanakkor a csontok barlangba kerülése felvet egy érdekes problémát: a csontmaradványok valószínűleg úgy kerültek a szűk bejáraton túlra, hogy egy Homo naledi odavonszolta őket, tehát egyfajta temetkezési szertartást hajtott végre, ami arra utal, hogy rituális magatartásra és akár szimbolikus gondolkodásra is képes volt, ami abszolút nem vág össze eddigi elképzeléseinkkel, melyek szerint az ember elődje erre legkorábban 200 ezer éve volt alkalmas – ha tehát igaz, hogy eltemették a halottaikat, akkor ez átírhatja az előemberekről alkotott eddigi feltételezéseket.

A videóban megnézheted a többi maradványt, és a barlangot is:

Forrás: Dailymail