Voltak idők, mikor Babalottón nyerhettek árva gyerekeket az emberek

Mai ésszel szinte hihetetlen, de 1911-ben élő kisbabákat sorsoltak ki egy párizsi lottójátékon.

Manapság bizarrnak vagy még inkább embertelennek tűnhet az az 1911 végén rendezett nyereményjáték Párizsban, amelyen a nyeremények élő babák voltak. Bármilyen furcsa, de akkoriban teljesen rendjén találták ezt a rendezvényt: az egyik párizsi árvaház nyereményjátékán élő gyermekeket vihettek haza főnyeremény gyanánt a babalottó játékosai.

A Popular Mechanics magazin 1912-es januári számában írtak először a babalottóról, amit állítólag soha sem ismételtek meg. A maga nemében szokatlan nyereményjátékon olyan gyermekeket sorsoltak ki, akiknek már vagy nem éltek a szülei, vagy azok megváltak tőlük, ezért árvaházba adták őket.

baby_raffle

A francia nevén Loterie de Bebes, tehát Babalottó-n befolyt összeg több jótékonysági intézmény tulajdonába került, és az eredeti újságcikk szerint “a potenciális nevelőszülők családi és pénzügyi helyzetét alapos vizsgálatnak vetették alá.” Ez utóbbi vizsgálat napjainkban sincs másképp, csak épp az árva gyermekek nevelőszülőkhöz kerülési módja változott meg egy “kicsit” az elmúlt száz év során.

Forrás: MessiNessy Chic
O. M.