Európai politikusok szerint a fiúkat meg kéne tanítani vasalni és port törölni az iskolában

A szexizmust, azaz a nemek miatti hátrányos megkülönböztetést szeretnék csökkenteni, illetve megelőzni a brüsszeli Európai Parlament képviselői, erre pedig azt a módszert találják a legkézenfekvőbbnek, ha a fiúkat lányosnak tartott dolgokra is megtanítják az iskolában.

A háztartási munkák, a gondoskodás mikéntjei, hogyanjai nagyon fontosak mindkét nem életében, de hagyományosan ezek a feladatok inkább a nőkre várnak, sőt, elvárások, sztereotípiák alakultak ki a témakörben. Ezen szeretnének változtatni a brüsszeli politikusok: a cél az, hogy ne legyenek felcímkézve az otthon végzett feladatok, hogy ne csúfoljanak ki egy fiút azért, mert “lányos” dolgokat tesz, és fordítva: a munkamegosztás és a nemek közti egyenlőség pedig legyen a világ legtermészetesebb dolga.

Cserébe természetesen a lányokat is szeretnék bevonni a tudomány, a kísérletezés, a műszaki dolgok világába. A javaslat az Európai Parlament Nőjogi és Esélyegyenlőségi Bizottsága részéről érkezett (ez felelős a nők Unión belüli és azon kívüli jogainak meghatározásáért, támogatásáért és védelméért, valamint az esélyegyenlőségi politikáért), a parlament tagjai  pedig igennel szavaztak a javaslatra. Küzdeni fognak a tankönyvekben, az interneten, filmekben, játékokban még mindig megtalálható szexista információk ellen, a nemek egyenlőségéért, a sztereotípiák megszüntetéséért.

Liliana Rodrigues, portugál képviselő, a kezdeményezés elindítója elmondta, még mindig egyenlőtlen Európában élünk, a nők továbbra is diszkriminációban élnek, és erőszak áldozataivá válnak. Rodrigues azt reméli, az iskolák alapvető szerepet játszanak majd mindennek megváltoztatásában, így többek között több nő kerülhet majd felelős pozícióba.

Forrás: Dailymail