Történelmi képsorok: Így fogadták életük első Coca-Coláját a franciák

A Coca-Colát ma már senkinek sem kell bemutatni, de nem volt ez mindig így. A franciáknál 1950-ben indult meg a híres koffeintartalmú üdítőital marketinges kampánya, amiről a LIFE magazin fotósa, Mark Kauffman készített szenzációs felvételeket.

ccf1

Beszédes kép, nem igaz?

ccf2

1950-ben az akkori reklámkampány részeként Coca-Cola fuvarosok szállították ki furgonjaikkal a termékmintákat – az ingyen kólás ládákat -, hogy a borszerető franciák megismerkedjenek a kólával.

ccf5

Akkoriban még borospohárból itták a kólát a franciák.

ccf7

Az 50-es évekbeli arcokon ma is lehet látni, milyen vegyes érzelmekkel fogadták a franciák az amerikaiak fekete színű, furcsa ízű szénsavas üdítőitalát.

ccf8

Volt aki kíváncsi volt; volt, aki szkeptikus, sőt, akadt olyan idős bácsi is, aki miután megkóstolta élete első Coca-Coláját, egyből ki is öntötte azt.

ccf9

Sajnos a csatornában végezte az akkor még egyáltalán nem népszerű ital.

ccf6

Ez a francia monsieur nem szégyellte a fotós előtt kiköpni az amerikaik büszkeségét – nagyjából úgy viselkedett, mint egy makacs kisgyerek, aki minden áron meg akarja kóstolni a szülei sörét, de aztán mégsem ízlik neki a nedű.

ccf3

A Coca-Cola egyébként nem volt teljesen új a franciák számára 1950-ben. Annak ellenére, hogy csak a II. világháború után vezették be hivatalosan a francia piacra, már 31 évvel korábban kapni lehetett az első Coca-Colát a francia fővárosban. Majd 1933-ban az egyik párizsi kávézó, a Café de l’Europe kapta meg az amerikai üdítő kizárólagos értékesítési jogát. 1950-ben pedig a marketing kampánynak köszönhetően boldog-boldogtalan Coca-Colát kóstolt Párizsban.

colakisfiú

Ezen a fotón a kisfiú éppen megtisztelve érzi magát, hogy a Coca-Colás furgon sofőrje megkínálja őt a számára még ismeretlen itallal. Ez a kisfiú azon kevesek közé tartozott, akinek ízlett a kóla, de a fotók többségén azt látjuk, hogy a franciák ekkor még nem voltak elragadtatva  a ma olyan népszerű üdítőért.

Forrás: MessyNessy Chic
Képek: LIFE archív, fotós: Mark Kauffman

O. M.

Ha tetszett, olvasd el ezt is: Koldusszegény ópiumfüggőként halt meg a Coca Cola feltalálója