Voltak idők, amikor ruha nélküli fotók készültek a Yale és a Harvard egyetemek gólyáiról – Egy morbid elméletre kerestek tudományos magyarázatot

Több elit amerikai egyetem első éves diákjairól egészen 30(!) éven át aktfotókat készítettek, no nem ám a beavatási szertartás végett, hanem egy titkos és jóvá nem hagyott tudományos kísérlet keretein belül.

A programban részt vevő elit egyetemek közt van a Harvard, a Yale, a Wellesley College, valamint a Vassar és a Brown egyetem is. Az 1940-es és 70-es évek között több ezer gólyáról készült aktfotó, ami már magában is morbid. De az ügy csak akkor lesz igazán érdekes, ha belegondolunk, milyen hírességek voltak gólyák ebben az időszakban. Hadd említsük meg a legismertebbeket közülük: George Bush, Diane Sawyer, Meryl Streep és (mai nevén) Hillary Clinton…

harvard

Még 1995-derült fény az addig titokban tartott aktfotókra, a New York Times egyik riportere, Ron Rosenbaum robbantotta ki a botrányt 20 évvel ezelőtt. Ez állt akkor a lapban:

“Egy koraőszi délután, még a 60-as években, egyetemi gólya koromban meghívót kaptam egy fotózásra. Egy ablak nélküli, nagyon sötét teremben teljesen le kellett vetkőznöm, és ez még nem minden… A gerincemre fémkapcsokat rögzítettek, a nyakamtól kezdve végig a hátamon. Teljesen kiszolgáltatottnak éreztem magam akkor, ezt nem lehet szavakkal leírni. Később aztán egy véletlen beszélgetés során derült ki, hogy az akkori amerikai elit egytől egyig mind végigcsinálta ezt a procedúrát első éves egyetemista korában.”

Egy morbid elméletre kerestek tudományos választ – engedély nélkül

A kissé szokatlan aktfotózásra azért került sor, mert az egyik pszichológia professzor, William Herbert Sheldon bizonyítékokat keresett arra a magában is morbid elméletére, hogy az emberi intelligencia és a test formája, alakja között szoros kapcsolat áll fönn. Állítólag már a nácik is folytattak hasonló kísérleteket a témában, miszerint a társadalmi helyzet és a különböző alaktípusok között szoros összefüggés van. A kísérletet folytató professzor természetesen nem kapott írásos engedélyt semminemű aktfotózásra az egyetemi kutatómunka keretein belül, tehát végig saját szakállára dolgozott.

Az aktfotók további sorsát azóta is csak találgatni lehet. Állítólag egy betörés során a legtöbb fotó illetéktelenek kezébe került, az egyetemi egyesületek adták tovább a fotókat, mint nagy becsben tartott ajándékokat, illetve az egyetemi fekete piacon váltak meg tőlük.

De vajon hol van az a rengeteg aktfotó az azóta már híressé vált egyetemi gólyákról?

Pár éve a Yale egyetemen véletlenül rátaláltak egy aktfotókat rejtő ládára, de ezeket végül mind elégették – ha igaz. Egy bostoni jótékonysági intézmény raktárában azonban mégis ott porosodott még egynéhány fotó, amiket aztán meg is talált a New York Times riportere 20 évvel ezelőtt. A legenda szerint a Nemzeti Antropológiai Archívumban, a washingtoni Természettudományi Múzeum egyik eldugott folyosóján találhatóak a sokak által rettegett felvételek.

Itt olvasható a 20 éve megjelent teljes cikk a New York Times-ban.

Forrás: MessyNessy Chic

O. M.