A látszat csal: ilyen egy mérgezett földi paradicsom

Amerika Csernobiljaként is emlegetik ezt a gyönyörű szigetet a Csendes-óceán közepén. A környezet festői, szinte a paradicsomban érezheti magát az ember, ahogy elnézi ezeket a csodálatos képeket. De a látszat csal: szörnyű nukleáris robbantásokat végeztek ezen a helyszínen, Bikini Atoll szigete teljesen megfertőződött.

p_cl

Az amerikai kísérletek áldozatai

Több mint 2000 éven át békességben éltek a Csendes-óceán közepén, a Mikronéz-szigetcsoport egyik szigetének, Bikini Atollnak az őslakosai. A szinte tökéletes idill azonban csak a II. világháború végéig tartott, amikor is az amerikai hadsereg szépen udvariasan arra kérte a 167 őslakost, hogy legyenek olyan kedvesek, és ideiglenes időre hagyják el a szigetet, nekik ugyanis az “emberiség javára, a béke megőrzése érdekében” szükségük lenne a szigetre. Mivel a szigetlakók békeszerető emberek voltak, egyből beleegyeztek az amerikaik kérésébe, és el is hagyták lakóhelyüket.

p12

Őslakosok elhagyják a szigetet

A szigetet 1946-ban kezdték el kiüríteni, majd ezt követően egy egész tengeri armada lepte el az aprócska földi paradicsomot: 242 tengerhajó, 156 repülőgép, 25.000 db nukleáris felszerelés, valamint több mint 5000 élő állat jelent meg a szigeten, hogy legyen mivel tesztelni a radioaktív berendezéseket. Természetesen az amerikai hadsereg tagjai és hozzátartozói is jelen voltak a szigeten, ők is ezrével jöttek.

p1

Egy hidrogénbomba által létrehozott kráter

Egészen 1958-ig folytak a nukleáris kísérletek a festői környezetben. Állítólag olyan robbantásokat is végeztek itt, amelyek még a hiroshimai és nagasaki bombáknál is erősebbek voltak. Összesen 23 nukleáris kísérleti robbantásról szólnak a hivatalos hírek.

p13

A Bikini Atoll szigetén felrobbantott atombomba 1946-ban

p3

Mintha csak Hollywoodban lennénk: amerikai hírességek biztos távolból szemlélték meg az egyik robbantást

Az 1954-ben felrobbantott hidrogénbomba háromszor akkora erősségű volt, mint amire számítottak. Tengeri élőlények ezrei röpültek a levegőbe a detonáció során. Maguk a tudósok is megijedtek attól, amit létrehoztak.

p4

A robbantásokért felelős William Blandy, amerikai parancsnok, valamint felesége és Frank Lowry katonai admirális az amerikai fővárosban atombomba alakú tortával (!) ünnepelték meg a nukleáris kísérletek sikerét

A környező szigeteken senkit sem tájékoztattak a tervezett robbantásokról. Sajnos a mit sem sejtő gyerekek több napon keresztül a robbantás okozta hamuban játszottak. Emberek százai betegedtek meg addig ismeretlen betegségekben, és maradtak ellátás nélkül. Még több száz kilométerre is érezhető volt a sugárzás. Az őslakosok azonban teljesen magukra voltak utalva, csak néhány nap elteltével érkezett segítség a közelben lévő szigetekre.

p9

Őslakosok

A Godzilla c. filmet is megihlette a Bikini Atoll sziget közelében élő emberek szomorú sorsa: egy közeli japán halászhajó és 23 fős legénysége véletlenül került a hidrogénbomba vonzáskörzetébe. Sokan közülük meg is haltak, többen pedig megbetegedtek. A Bikini Atoll szigetének őslakosai soha sem térhettek vissza ugyanarra a szigetre, amit egykor elhagytak: a sziget örökre meg lett fertőzve.

p5

A környező szigetekre szorultak az őslakosok

Nem kaptak elég ellátást, és tulajdonképpen menekültekként kezelték őket, annak ellenére, hogy őseik mindig is a szigeten laktak. Az 1970-es években aztán visszatérhettek korábban ideiglenesen (!) elhagyott otthonaikba, miután radioaktív sugárzástól mentes övezetnek nyilvánították hazájukat. Nyolc évvel később azonban kimutatták, hogy a korábbi értékek semmit sem értek, a szigeten lakó 139 őslakosban a megengedett nukleáris érték többszörösét mutatták ki. A szigetet újra evakuálni kellett.

p6

Napjainkra már teljesen lakatlan ez a valaha volt földi paradicsom, az amerikaik Csernobiljaként emlegetik csupán. Egy kísértetvárosra hasonlít legjobban. Bikini Atoll őslakosai manapság egy messzi szigeten, a Killi szigeten élnek. Az amerikai kormány kárpótlásban részesíti őket.

p10

Az őslakosok nem csak hazájukat, hanem hagyományos értékrendjüket is elvesztették, teljesen amerikanizálódtak. Egy jobb napokat megélt idős őslakos arról számol be, hogy a korábban ismeretlen versenyszellem befúrta magát az emberek gondolkodásmódjába.

“Korábban mindenki segített azon, akinek szüksége volt rá. Manapság ha nincs pénzed, a kutya se törődik veled.”

p8

A zöldségek, gyümölcsök is ehetetlenné váltak

p7

Egy Bikini Atoll közelében elsüllyedt hajó

Nukleáris kísérlet 1946-ban:

Hidrogénbomba robbbantása 1954-ben:

Ha nincsenek annak idején az atombomba kísérletek, Bikini Atoll a gyönyörű korallzátonyaival igazi turista paradicsom lehetne manapság. Igaz, búvárokodni járnak turisták a szigetre, de az őslakosokat örökre megfosztották múltjuktól, jelenüktől és jövőjüktől.

p0

Ilyen gyönyörű a sziget messziről

Képek forrása: David A. (1975-77 között a békefenntartó erők önkéntese volt) és Jan Kocian

Forrás: MessyNessy Chic

O. M.