Az utolsó, teljesen kézzel készített földgömbök a világon

A Bellerby & Co. Globemakers  egyike a világ két földgömbkészítő cégének, mely még ma is embereket alkalmaz arra, hogy a színes földgömböket megrajzolják. A munka nem egyszerű, hiszen a részletgazdag térképeknek teljesen pontosnak kell lenniük.

f8

A cég ötlete egy születésnapi meglepetésből indult: Peter Bellerby  édesapja 80. születésnapjára egy földgömböt akart vásárolni ajándékként.

One-of-the-Worlds-Only-Globe-Making-Studios-Celebrates-the-Ancient-Art-of-Handcrafted-Globes1__880

Két választása volt: vagy vesz egy drága, antik darabot, ami szép, vagy be kell érnie egy unalmas, tömeggyártott műanyaggal.

One-of-the-Worlds-Only-Globe-Making-Studios-Celebrates-the-Ancient-Art-of-Handcrafted-Globes2__880

Mivel egyik sem nyerte el igazán a tetszését, rajzolt egyet ő maga, még úgy is, hogy menetközben kiderült, a munka sokkal időigényesebb és bonyolultabb, mint elsőre gondolta volna.

f1

A férfi 2008-ban megalapította cégét, azóta pedig már alkalmazottai készítik el a különböző méretű, műalkotásnak számító földgömböket.

One-of-the-Worlds-Only-Globe-Making-Studios-Celebrates-the-Ancient-Art-of-Handcrafted-Globes3__880  This-Job-Exists-In-the-Studio-With-One-Of-The-Worlds-Last-Remaining-Globe-makers__880 This-Job-Exists-In-the-Studio-With-One-Of-The-Worlds-Last-Remaining-Globe-makers3__880 PhotoJadeFenster3__880  One-of-the-Worlds-Only-Globe-Making-Studios-Celebrates-the-Ancient-Art-of-Handcrafted-Globes9__880

f11

f9

f12

f3

f2

f5

f6

Forrás: Boredpanda