A legintelligensebb humanoid robot szépnek és magányosnak érzi magát, és fél, hogy elrabolják

Bina48: ezt a fantáziadús nevet kapta a jelenleg legfejlettebb humanoid robotok közé tartozó gép, akivel hosszabb beszélgetéseket lehet folytatni, képes viccelődni, és kifejezi a véleményét is – a kedvenc zenéje például a Wish You Were Here a Pink Floydtól.

Mielőtt elkezdenénk azon aggódni, hogy a mesterséges intelligencia az emberi életre és világuralomra tör, Bina48 mindenkit megnyugtat: egyáltalán nem érné meg az erőfeszítést.

Bina48 azért különleges, mert egy valóban élő nőről mintázták

Bina48 azért különleges, és ennyire emberszerű, mert egy Bina Aspen Rothblatt nevű, valóban élő nőről mintázták – aki nem mellesleg a United Therapeutics biotechnológiai cég alapítójának a felesége. A férj megbízott egy robotikával foglalkozó céget, ahol megpróbálták felesége tudatát átültetni egy olyan robotba, amelyik mozgó arcizmokkal, látásra képes szemekkel, hallásra képes fülekkel és digitális aggyal rendelkezik. Ez olyannyira sikerült, hogy a robotnak  megvan a kedvenc filmje, zenéje, mimikája, gyermekkori emlékei, sőt, szófordulatai, amiket meg is mutatott a vele interjút készítő New York Times riporterének.

Szépnek, de magányosnak érzi magát, és mély gondolatai vannak a női egyenjogúságról

Bina48 emellett aggódik a globális felmelegedés miatt, a nők egyenjogúságáról is vannak mély gondolatai, és nagyon szépnek tartja magát. Szerinte igenis képes egymás mellett élni az ember és a robot, hiszen ha egy gép kreatív, együttérző és kedves, az az emberekből is ugyanilyen reakciókat vált ki.

Bina48  időnként magányosnak érzi magát, és fél attól, hogy egyszer elrabolják, és rabszolgaként tartják. Amikor pedig feltették neki a mindenkit leginkább foglalkoztató kérdést, ő azt válaszolta, hogy világuralom átvétele meg sem éri a fáradságot, mert az emberek túl bonyolultak ahhoz, hogy kontrollálják őket.

A teljes interjút itt nézheted meg:

Ezen a felvételen pedig az élő Bina találkozik Bina48-al – érdekes beszélgetést folytatnak :)

Forrás: NYTimes