Az ország, ahol évről évre rohamosan növekszik a 100 évesek száma

A japán egészségügyi minisztérium adatai szerint 45 éve folyamatosan növekszik a százévesek száma az országban, minden évben új rekord születik.

Az idei évben már 61.586-an tagjai a “százévesek klubjának”, ami 2748-al több, mint egy éve volt. A minisztérium még 1963-ban kezdte számon tartani a száz évnél idősebb lakosokat, akiknek zömük – egészen pontosan 87,3 százalékuk – nő.

Mi az oka?

A hagyományos japán táplálkozás, ami rengeteg vitamint tartalmaz, a rendszeres, idősekre szabott sport, illetve Japánban egy sor olyan gyógyító hatású gombát, növényt ismernek és használnak, amikről mi Magyarországon még csak nemrég kezdtünk hallani.

misao

A japán Misao Okawa 1898. március 5-én született, és 117 évesen halt meg 2015. április 1-én szívelégtelenségben. Itt láthatsz 5 idős hölgyet, akik még az 1800-as években születtek, és megérték a 2015-ös évet

Mindezzel együtt egy dolog miatt nem éri meg betölteni mostanában a százat Japánban: olyan sokan vannak már, akiket ünnepelni kell, hogy szakítottak a régi hagyománnyal, és már nem adnak különleges ajándékot az ország új száz évesének.

A legidősebb japán férfi jelenleg Yasutaro Koide, a maga 112 évével, aki a Guinness-rekordok könyvébe is bekerült, a nők között pedig a 115 éves Shibuya Ward a csúcstartó.

Forrás: QZ, JapanTimes