A tömegközlekedésről is letiltották a világ legbüdösebb gyümölcsét

A világ legbüdösebb gyümölcse Ázsiából származik: a jókora sünre emlékeztető, durián Indonéziában, a Maláj-félszigeten, Indiában, Srí Lankán és Thaiföldön is megél, emellett termesztik Afrika keleti részén, Dél-Amerikában és Közép-Amerikában is. Kevés olyan ember van, aki képes elviselni néhány másodpercnél tovább a szagát.

weird-ingredient-wednesday-durian-stinks-like-hell-but-tastes-heavenly.w654

A durián terebélyes, örökzöld fákon terem, és már ott, érés közben terjed körülötte egyfajta átható szag, amit sokan szeméthez, mások záptojáshoz hasonlítanak. Egy darab tüsi gyümölcs harminc centi hosszú kis bűzbombát képez: már a héja is kellemetlen szagú, de amikor egy késsel felnyitjuk a termést, akkor jön igazán a buké. Azok, akik szaga ellenére megkóstolták a gyümölcsöt, enyhe vaníliás ízről számoltak be, de a pontos ízt nehéz lenne meghatározni, hiszen szaglásunk jelentősen befolyásolja azt.

weird-ingredient-wednesday-durian-stinks-like-hell-but-tay.w654

Egy tábla, ami a dohányzás, étel-ital felhozatala és a benzin mellett a duriánt is megtiltja

A duriánt nem véletlenül nem találni az éttermekben: a legtöbb helyről egyszerűen száműzték kellemetlen szaga miatt, Délkelet-Ázsiában a tömegközlekedési eszközökről is kitiltották, de a legtöbb légi és hajózási társaság sem engedi felvinni a fedélzetre.

A durián ennek ellenére rengeteg jótékony anyagot hordoz: szabályozza a vércukor szintet, ellazítja az idegeket és az izmokat, tartalmaz aszkorbinsavat, béta-karotint, kalciumot, B1, B2, és B3 vitaminokat, jelentős mennyiségű Omega3 zsírsavat, jókedvre derít, láz és sárgaság ellen is hatásos – csak bírja megenni az ember.

Forrás: Wonderhowto