Ismerd meg Elizabeth Holmes-t, aki önerőből lett a világ legfiatalabb milliárdos nője

Hogyan lesz valaki dollármilliárdos harminc éves korára? Elizabeth Holmes még csupán 31 éves, de vagyonát már most 4,5 milliárd dollárra becsülik.

Nem, a szőke lány – aki egy perccel sem néz ki többnek húsznál – nem Fortuna kegyeltje, nem lottón nyerte és nem is egy előnyös házasságnak köszönheti busás vagyonát. Elizabeth keményen megdolgozott azért, hogy a harmadik x-re bekerüljön a leggazdagabb 35 év alatti milliárdosok elit táborába.

ElizabethHolmes3

A nagyapja is feltaláló volt

Elizabeth egy igazán nem hétköznapi családba született és igen különleges gyerekkort tudhat maga mögött. Édesapja munkája miatt – aki az USA Nemzetközi Fejlesztési Hálózatánál, az USAID-nél dolgozott – Kínában töltötte kamaszkorát, így testvérével együtt egészen kis korától fogva tanulta a mandarin nyelvet. A fiatal nő gyermekkora óta tudta, hogy meg akarja és meg is fogja változtatni a világot, legalábbis az orvostudományt. Úgy is fogalmazhatnánk, hogy a vérében van a feltalálás, nagyapjáról, aki mérnök, sebész, feltaláló és a Cincinatti-i egyetem dékánja volt, kórházat is neveztek el. Christian R. Holmes életre szóló inspirációt biztosított Elizabethnek, aki egy speciális vérvizsgálati módszer kifejlesztésével lépett nagyapja nyomdokaiba.

A tapasz, ami folyamatosan elemzi a beteg vérét

A fiatal feltaláló a Stanford kémia szakán kezdte meg ígéretes tanulmányait, rögtön az első évben el is nyert egy 3000 dolláros kutatási ösztöndíjat, mandarin nyelvtudása pedig hozzásegítette, hogy egy egész nyarat töltsön a szingapúri Genome Institute-ban. Miután hazatért, szabadalmaztatott egy olyan tapaszt, amely képes folyamatosan elemezni a beteg vérét, és automatikusan adagolni annak megfelelően a gyógyszer mennyiségét, továbbá képes értesíteni az orvost páciense állapotáról egy mobiladó segítségével. Másodévesen még nagyobbat álmodott: azt javasolta professzorának, Channing Robertsonnak, hogy építsenek az ötletre egy startup-ot a Szilícium-völgyben. A lány az egyetemi tanulmányaira szánt összeget forgatta be a vállalkozásba, amely a Real-Time Cures in Paolo Alto, később pedig a Theranos nevet kapta, és amely kezdetben az egyik stanfordi kollégiumban kapott otthont.

Nem fejezte be az egyetemet

Elizabeth másodéves korában úgy döntött, hogy felfüggeszti tanulmányait és minden energiájával a projektre összpontosít. Professzora eleinte nehezen fogadta el a lány döntését, de meggyőzte őt kérlelhetetlensége.

“Mert egy ilyen rendszer forradalmasíthatja az egészségügyi ellátást, és ez az, amit akarok. Nem olyan módszert szeretnék kidolgozni, ami az életem során fokozatosan változtat meg bizonyos dolgokat. Egy teljesen új technológia a célom, olyan, ami minden szinten képes segíteni az emberiséget, életkortól, nemtől, etnikai vagy földrajzi hovatartozástól függetlenül” – mondta Holmes.

Robertson bevallása szerint olyan volt, mintha egy új Bill Gates vagy Steve Jobs szemébe nézett volna.

ElizabethHolmes

Elizabeth Holmes-ra egyébként nagy hatást gyakorolt Steve Jobs is, állítólag a roppant szerény nő az ő tiszteletére jár minden nap fekete garbóban dolgozni.

De hogyan forradalmasította Holmes a vérvizsgálatokat?

Elizabeth, aki retteg a tűszúrástól, olyan rendszert dolgozott ki, amely egyetlen csepp vérből, alig néhány óra alatt képes információkkal szolgálni az orvosok számára, mindezt a hagyományos vizsgálati módszer költségeinek töredékéért. Holmes célkitűzése, hogy olyan egészségügyi rendszert alkosson, ami forradalmi módon segít mindenkit.

“A jelenlegi egészségügyi rendszer úgy működik, hogy valakiről, aki igazán fontos nekünk, csak akkor derül ki, hogy beteg, amikor már túl késő bármit tenni ellene. Ez a valóság. Ez szívszorító. Azokban a pillanatokban már semmit nem lehet megváltoztatni, és túl gyakran fordul elő, hogy már nincs segítség. A rákra akkor derül fény, amikor valakiben már kialakult a daganat, a szívbetegségre pedig a szívroham után” – nyilatkozta a Wallstreet Journal-nek.

Elizabeth Holmes nem az a típus, aki bort iszik és vizet prédikál

Szinte szerzetesi életet él, nem kávézik, nem iszik alkoholt, 16 órákat dolgozik a hét minden napján, amit spenótból és petrezselyemből készült zöld turmixja segít bírni szuflával. Úgy véli, azonnal meglátszik a vérünkön, ha nem étkezünk egészségesen.

A Theranos cég mára már több mint 500 főt foglalkoztat

Felkeltette a figyelmét az USA legnagyobb patikaláncának is. Igazgatótanácsában igazán kivételes emberek foglalnak helyet, csak úgy, mint a béke Nobel-díjas Henry Kissinger, David Boies, az ország egyik legismertebb ügyvédje vagy  N. Mattis nyugalmazott tábornok, aki egyebek mellett az USA afganisztáni, valamint a közel-keleti és közép-ázsiai hadműveleteinek parancsnoka volt. Mindannyian úgy vélik, Elizabeth Holmes egy igazán kivételes tehetség, és mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az a 18 amerikai, 66 nem amerikai szabadalom, ami a nevéhez fűződik, valamint az a több mint száz szabadalmi bejelentés, melyekben társszerzőként van feltüntetve.

Forrás: businessinsider.com, vs.hu

Zs. Zs.