Lázas a gyerek? Hagyd úgy! Megváltozott a lázhoz való hozzáállás

Teljesen megváltozott a lázhoz való hozzáállás az utóbbi évtizedekben. Korábban még a hűtőfürdő, a priznic, a lázcsillapító használata szinte minden lázas betegnél elvárt, kötelező protokollnak számított, ma már az orvosok szerint is teljesen felesleges.

A lázra először tőlünk nyugatra kezdtek másként tekinteni

Kanadától kezdve Anglián át Hollandiáig már évtizedek óta nem csillapítják rutinszerűen a magas lázat sem. Bár kevesen tudják, de  2011 óta hazánkban is az a szakmai irányelv: lázat nem kell csillapítani, csak lehet, és akkor ajánlott, ha a gyermek szenved tőle. A hivatalos, holland Háziorvosi Társaság jelenleg is érvényes tájékoztatójából idézünk:

“A láz nem veszélyes (a magas láz sem), pusztán a láz miatt nem kell aggódnunk, s a lázat kezelni sem kell, a testhőmérsékletet nem szükséges gyógyszerrel csökkenteni. Amint a betegséget szervezetünk leküzdötte, a testhőmérséklet is csökkenni fog. Három hónaposnál idősebb gyermeknek, ha nagyon rosszul érzi magát vagy fájdalma van, adhat paracetamolt.”

Bár a szülők aggódnak, hogy a nagyon magas láz kárt okoz, ezek a feltételezések teljesen alaptalanok

Ugyanezt mondja ki az Egyesült Királyság NICE-guideline-ja is, valamint a világ vezető orvostudományi szaklapja, az UpToDate, és az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia is leírja: bár a szülők aggódnak, hogy a nagyon magas láz kárt okoz, ezek a feltételezések teljesen alaptalanok. A 38 fok feletti testhőmérséklet még akkor sem okoz fehérjekicsapódást és maradandó károsodást, ha egy időre negyven fok fölé kúszik. Ezzel szemben a láz segíti a szervezet kórokozók elleni küzdelmét, ezért amíg nem muszáj, nem kell csökkenteni a gyermek számára is fájdalmas hideg fürdővel vagy borogatással. A szakemberek szerint az oly rettegett lázgörcsöt sem a magas láz, hanem a fertőzés okozza, és azt nem lehet megelőzni vagy kezelni lázcsillapítók beadásával.

A feleslegesen beadott gyógyszer káros hatással lehet a májra, a vesékre

A jelenlegi irányelvek szerint tehát csak akkor adjunk lázcsillapítót a gyermeknek, ha az rossz közérzetről, fájdalomról panaszkodik, nyűgös a láz miatt, egyébként hagyjuk pihenni, játszani. A feleslegesen beadott gyógyszer káros hatással lehet a májra, a vesékre, az ezzel járó procedúra – például a lázmérés, a kúp – kellemetlen a kicsiknek, ezért az ajánlások szerint az épp alvó gyereket  nem kell azért felébreszteni, mert lázas.

Forrás: Közlönyök, A Nemzeti Erőforrás Minisztérium szakmai protokollja