Hazudott az orvos: nincs kapcsolat a védőoltások és az autizmus között

Az oltásellenes propaganda egyik alalppillérét jelentette doktor Andrew Wakefield londoni orvoskutató híres tanulmánya, amiben összefüggést vélt felfedezni a védőoltások és az autizmus kialakulása között. Azonban nemrég kiderült, hogy az egész Wakefield-tanulmány hazugság, és szándékosan vezetett félre többezer szülőt.

Wakefield 1998 februárjában jelentette meg felfedezését a világ egyik legrangosabb orvosi magazinjában, a Lancetben, azt állítva, hogy egy 12 gyerek bevonásával végzett vizsgálat eredményei szerint ok-okozati kapcsolat mutatható ki a mumpsz, a kanyaró és a rubeola ellen adott, MMR nevű védő oltás és az autizmus, illetve a súlyos vastagbél-gyulladás kialakulása között. Wakefield nem kertelt: arra szólította fel a szülőket, hogy ne adassák be gyereküknek a kombinált védőoltást, helyette betegségenként oltassák gyermeküket.

Az elmélet hatalmas sikert aratott

Míg 1994-ben még az angol anyák majd 90%-a megbízhatónak tartotta az MMR-oltást, ez az arány a 2000-es évek elejére 60%-on állt, a beadatott MMR oltások száma pedig egyre csökkent. Az alacsony átoltottság miatt már olyan járványok fenyegették az angolokat, mint a kanyaró. Természetesen Amerika sem maradt le, de oda Wakefield már autizmusjárvány címszóval vitte át információit, számos oltásellenes akciót, csoportot, tüntetést indítva el ezzel.

Az elmélet mögött egy elszánt, harcos, oltásellenes kis csoport lapult

Még szerencse, hogy Brian Deer oknyomozó újságíró megpiszkálta Wakefield tanulmányát, és évek munkájával ugyan, de végre kiderítette, hogy  az orvos 1998-as híres publikációja előtt két évvel Wakefieldet felbérelte egy ügyvéd, hogy gyártson neki bizonyítékokat az MMR oltás ellen – így sok pénzt lehetett bezsebelni a gyógyszergyártóktól. Az ügyvéd mögött egy elszánt, harcos, oltásellenes kis csoport lapult, a Jabs, amelynek tagjai összefüggést véltek felfedezni az autizmus és az oltás között, de nem volt bizonyítékuk. Így történt meg, hogy Wakefield egyszerűen meghamisította az adatokat tanulmányában, hogy az eredmény az legyen, amit mindenki szeretett volna. További három érdekes adalék: sem Wakefield, sem más kutatók nem tudták megismételni a kísérleti “eredményeket” azóta sem, az általa vizsgált alanyok pedig mit ad Isten, pont a JABS szervezethez köthető szülők gyermekei voltak, Wakefield pedig az MMR oltás besározása után szabadalmat nyújtott be egy általa gyártott kanyaró elleni védőoltásra.

A tanulmányt visszavonták, ahogy Wakefield orvosi engedélyét is

Brian Deer végül 2004-ben lépett a nyilvánosság elé a nyomozása eredményeivel: akkora botrány kerekedett, hogy még Tony Blair is megszólalt az ügyben, kérve a szülőket, hogy adassák be gyermeküknek az MMR oltást. A tanulmányt visszavonták, ahogy Wakefield orvosi engedélyét is, mégis tartja magát az elképzelés, miszerint az autizmus és az oltások között szoros ok-okozati összefüggés van. Természetesen  számos igazi vizsgálatot végeztek, amiben az autizmus és a védőoltások közötti lehetséges kapcsolatot keresték, de sem Taylor Miller, sem Farrington, sem Smeeth, sem  Mrozek-Budzyn nem találtak ilyet.

Ezzel együtt a mai napig nem tudjuk pontosan, mi is okozza az autizmust, ezt a területet a jövőben valószínűleg még jóval alaposabb meg fogják vizsgálni, mi csak annyit tudhatunk, hogy Wakefield, aki hatalmas hisztériát keltett cikkével 1998-ban, bizonyítottan hazudott.

Forrás: Upworthy