Hmm, békalencse! Tavakból ebédelünk majd a jövőben

Emberek milliói szenvednek az éhezéstől a világon, a szakemberek nem győzik eléggé hangsúlyozni, milyen súlyos válság fenyeget, ha nem találjuk meg a jövő élelmiszereit, és nem termelünk a jelenleginél hetven százalékkal több élelmiszert. Bizonyos szempontból jobb lett volna, ha el sem kezdünk gondolkodni a dolgon.

Békalencsepor

Békalencsepor

A jövő élelmiszerei: rovarok őrleményéből készült liszt, óceáni alga, békalencse

A szakemberek elképzelései szerint a következő évtizedekben rovarok őrleményéből készült lisztet, óceáni algákat, és igen, békalencsét fogyasztunk majd. A békalencse ugyanis gyorsan szaporodik, bárhol megél, és jelentős károkat okoz a tavak élővilágában, ezért még jót is teszünk, ha lehalásszuk. Akár naponta lehalászható, öntözni sem kell, fehérjetartalma pedig elég magas, megszárítva élelmiszerként használható.

Már létezik szárított békalencséből készült por

A kutatók nem beszélnek a levegőbe: nemrég egy chicagói élelmiszeripari konferencián  be is mutatták a Lentein nevű szárított békalencséből készült port, mint élelmiszert, ami kiválthatja a szója- és tejport. Talán mondanunk sem kell, hogy a békalencsepor mentes a laktóztól, a gluténtől, állati fehérjétől, genetikai módosítástól, így minden modern gondolkodású ember bio étrendjébe is könnyen beilleszthető. A Lentein a chicagói konferencián elnyerte az amerikai Élelmiszertechnológiai Intézet innovációs díját, így már építik is az első olyan üzemet, ahol évi kétezer tonna szárított békalencsét állítanak majd elő.

Forrás: Dailymail