Remény a meddő férfiaknak: működő mesterséges ivarsejtet hoztak létre

Működőképes, egészséges hímivarsejteket hoztak létre egy francia laborban: a mesterséges sperma meddő családok millióit segítheti gyermekhez.

A lyoni Kallistem biotechnológiai vállalat kutatói ősivarsejtekből hoztak létre mesterséges úton hoztak létre hímivarsejteket. A technológia már májusban megvolt, ám most csütörtökön  a francia tudományos akadémiának megfelelő CNRS támogatásával a kutatók részletesen bemutatták az eljárást.

Philippe Durand és a kutatócsoport

Philippe Durand és a kutatócsoport

Ahhoz, hogy egyáltalán megteremtsék  az ősivarsejtek érett spermiumokké alalulásának feltételeit, húsz év kutatásra volt szükség. Miután ez sikerült, patkány-, majom- és emberi spermát is képesek voltak létrehozni. Philippe Durand, a projekt tudományos igazgatója szerint ez a felfedezés azokon a férfiakon segíthet, akiknek a spermiumai nem fejlődnek megfelelően.

Persze arra még éveket várni kell, hogy mesterséges hímivarsejttel megtermékenyítsenek egy nőt, de a klinikai tesztek már elindultak – kezdetnek a mesterséges spermával létrehozott patkány-utódok életképességét és szaporodási mutatóit vizsgálják, ezután jön majd az emberi, sejt-szintű kísérletezés.

Forrás: New York Post