A lány, aki 7 évesen látott először kivégzést – Majd 17 évesen megszökött Észak-Koreából

A hetes szám nagy szerepet játszik Hyeonseo Lee életében: összesen hét neve van, és hétéves volt akkor, amikor először látott nyilvános kivégzést. A lány végül 17 évesen meg tudott szökni Észak-Koreából, és nemrég könyvben írta meg az átélt borzalmak történetét.

Hyeonseo Lee beleszületett a diktatúrába

Csak cenzúrázott könyveket olvashatott, az iskolában minden egyes tantárgy a gonosz amerikai ellenségről és a dicső hazafiakról szólt, miközben a körülötte lévő emberek összeestek az éhségtől az utcán, őt pedig már hétévesen kötelezték arra, hogy végignézze, ahogy egy embert a nyílt utcán felakasztanak. Az általános gyakorlat szerint egyébként az elítélt családtagjainak kötelező az első sorból végignézni szerettük halálát…

HyeonseoLee

Észak-Koreában  nem kell túl sok bűnt elkövetni ahhoz, hogy börtönbe zárjanak, vagy épp kivégezzenek

Elég jósnőhöz járni, esetleg megkérdőjelezni az egymillió embert éhezésbe taszító hazai vezetők dicsőségét, Dél-Koreába szökni, vagy épp folyamatosan engedetlennek lenni az iskolában. Hyenonseo Lee-től például azt is elvárták, hogy nyilvánosan valljon saját bűneiről, és kémkedjen osztálytársai után.

A lány szökését családja készítette elő – ha nem is tudatosan tették

A szülők a kínai határtól nem messze fekvő Jalu folyó partjára költöztek, és különböző árukat kezdtek csempészni. Az így szerzett tévén Hyeonseo kínai csatornák reklámjaiból tanulta meg, milyen is az élet a határ túloldalán, ahol nem nyomorognak az emberek. Bár az ő családjuk nem éhezett, a lány 17 évesen kalandvágyból átsétált a kínai határon, csak hogy megnézze, mi van odaát. Simán átjutott, ám vissza már nem engedték. Álnéven élt Kínában, majd 2008-tól Dél-Koreában kapott menedéket, de több, mint 10 év telt el, mire családját is ki tudta menekíteni Észak-Koreából. Mindeközben hol őt ejtették rabul embercsempészek, hol testvérét kínozták meg, amikor csomagot küldött haza.

A könyv nemrég jelent meg

A lány életéről szóló könyv most jelent meg magyarul: A lány hét névvel – Szökésem Észak-Koreából címmel

Amióta mindeannyian együtt vannak, Hyeonseo tévéműsorokban, demonstrációkon, az ENSZ Biztonsági Tanácsa előtt szólal fel az észak-koreai helyzetről, öccsét nemrég felvették a világ egyik legnevesebb egyetemére Amerikában, de Hyeonseo is szeretne továbbtanulni: tervei szerint mesterképzésen hallgat majd  nemzetközi kapcsolatokat és emberi jogi kurzusokat.

Forrás: Hyeonseo LeeKönyves.blog.hu