Létezik egy falu, ahol 12 évesen a kislányok egy részéről kiderül, hogy valójában fiúk

Mit tennél, ha 12 év után tudnád meg, hogy a kislány, akinek életet adtál, valójában fiú? És ha kamaszlányként arra ébredtél volna, hogy péniszed nőtt? Nem, nem egy science-fiction filmről szól a cikk, hanem egy dominikai falu mindennapjairól, ahol nem csak nők és férfiak léteznek és ahol számos férfi visel női nevet születésétől fogva.

Salinasban egészen a pubertás korig kell várni, hogy kiderüljön a gyermek igazi neme

De kezdjük az elejéről. Normális esetben már az anyaméhen belül eldől, hogy az erősebbik vagy a szebbik nem táborát fogjuk-e erősíteni. A terhesség nyolcadik hetéig azonban mind egyformák vagyunk, ekkor törnek be a nemi hormonok, amelyek hatására – attól függően, hogy rendelkezünk-e Y kromoszómával vagy sem – kialakulnak a nemi szervek, a herék és a petefészkek. Van azonban egy aprócska település, ahol nem érvényes az évezredek óta ismert papírforma. A Dominikai Köztársaságbeli Salinasban szép számmal akadnak olyan esetek, amikor egészen a pubertás korig kell várni, hogy kiderüljön a gyermek igazi neme. A jelenségért egy hormon hiánya tehető felelőssé, itt ugyanis igen gyakori, hogy a terhes nők méhében nem termelődik az úgynevezett dihidrotesztoszteron, ezért a születések 2 százalékában a kisfiúk is vaginaszerű genitáliákkal látják meg a napvilágot.

Guevedoces, vagyis pénisz 12 évesen

Így nevezik azokat az salinasi embereket, akiknél a pubertás hozza el a sorsfordító változást. A 24 éves Johnny egészen 7 éves koráig élt Felicitiaként, bár már kiskorában is tudta, hogy más, mint a lányok többsége. A fiú, aki az otthonában, és nem kórházban jött világra, elmondta, hogy szülei nem tudták, hogy milyen nemű, de lánynak nevelték.

“Az iskolába lányruhákban jártam, volt egy kis piros dresszem is, de gyűlöltem az egészet. A lányos játékok sem érdekeltek, csak az járt a fejemben, hogy fiúként, a fiúkkal játszhassak” – mesélte a BBC riporterének.

Felicitia – csak úgy, mint sorstársai – a pubertás idején vált önmagává, ekkor ugyanis a férfiak szervezetét egy újabb tesztoszteron hullám önti el, amire ezúttal izmok, herék és pénisz növesztésével válaszol a testük.

dominikaigyerekek

Catherine és unokatestvére, Carla (Fotó: BBC/Jon Sayers)

Ezen a folyamaton megy át a képen látható copfos kislány is, aki unokatestvérével, Catherine-nel mosolyog a kamerába. Ők mindketten guevedoces-ek. Carla édesanyjának állítása szerint nem okozott nagy meglepetést a különös transzformáció, hiszen kislánya már öt évesen előszeretettel bunyózott a fiúkkal és szép lassan meg is izmosodott. Nemrégiben megszabadultak lányos frizurájától is, ami egészen felszabadító érzés volt a Carlosszá érő Carla számára.

“Látni lehetett, ahogy fiúvá változik. Én úgy szeretem őt, ahogy van. Lány vagy fiú, számomra nincs különbség” – nyilatkozta a kamasz édesanyja.

A nemek felértékelődése a faluban abból is jól leszűrhető, hogy sokan a férfivá válás után sem változtatják meg a nevüket, így számos felnőtt férfi él Salinasban, aki mondjuk a Catherine névre hallgat.

Hogyan lehetséges, hogy egy ilyen ritka fejlődési rendellenesség ilyen arányban sújtson egy ennyire parányi területet?

A válasz épp a városka adottságaiban rejlik. Salinas lakói viszonylag elszigetelten élnek a szigeten, ami maga után vonja, hogy gyakran szaporodnak egymás között. Így lehetséges, hogy a rendkívül ritka jelenség 90-ből 1 gyermek születésekor előfordul.

A salinasi emberek állapotának felfedezése hatalmas előrelépés volt az orvostudomány számára

A hetvenes évektől kezdve vizsgálják a salinasi nemváltoztató kamaszokat, melynek során érdekes felfedezésekre tettek szert. Az egyik ezek közül, hogy a guevedoces-ek prosztatája meglehetősen kicsi, ami segítséget nyújtott az egyik legkelendőbb prosztatagyógyszer kifejlesztéséhez. Ami viszont talán ennél is érdekesebb, hogy a guevedoces-ek függetlenül attól, hogy lánynak vagy fiúnak nevelték őket, kitartottak heteroszexualitásuk mellett, így például Felicitiának már Jonnyvá válása előtt voltak rövidebb kapcsolatai lányokkal. Ebből arra következtethetünk, hogy az anyaméhben lezajló hormonális változások sokkal nagyobb hatással bírnak a szexuális irányultság kialakulásában, mint a neveltetés.

Forrás: Daily Mail, BBC, Telegraph

Zs. Zs.