A legismertebb magyar írónő, akiről még krátert is neveztek el a Vénusz bolygón, a magyarok többsége mégsem ismeri

Mond valamit az a név, hogy Báró Orczy Emma? Nem? Pedig ő a világ legismertebb és legolvasottabb magyar írónője, akiről még krátert is neveztek el a Vénusz bolygón.

A magyar származású írónő könyvét az Egyesült Államokban a világirodalom kétezer alapműve közé sorolták. Itthon alig ismerjük a nevét, mert művei többsége csak angol nyelven jelent meg.

Orczy Emma 1865-ben született, és a mai Abádszalókon nőtt fel, családja egyik birtokán. A család egy gazdasági vita miatt elhagyta Magyarországot, Emma Brüsszelben, Párizsban, majd Londonban tanult, ott sajátította el tökéletesen az angol nyelvet is. 1893-ban férjhez ment Montagu Barstow-hoz, majd néhány műfordítás után festményeik és könyveik eladásából éltek.

by Bassano,photograph,10 June 1920

Orczy Emma 1920 júniusában

Az írónő először detektívregényekkel kezdte, majd jött élete legnagyobb sikere, az 1903-ban írt, kalandos A Vörös Pimpernel, amit végül 14 nyelvre fordítottak le. A mű a színpadon, filmeken és végül a mozivásznon kötött ki, majd Emma további 15 könyvet írt hozzá folytatásként.

Bár magyar származású volt, Orczy Emmának mindössze öt könyve jelent meg magyarul 1947-ben bekövetkezett haláláig. Itthon a nevét sem ismerjük, miközben a Vénusz bolygón egy krátert neveztek el róla, és ő a világ legismertebb és legolvasottabb magyar írónője.

Az írónő életét részletesen az Index.hu-n olvashatod.