Négyszázan táncoltak megállíthatatlanul – Hónapokig nem tudták abbahagyni

1518-nyarán történt, hogy többszáz ember képtelen volt abbahagyni a táncolást Strasbourg-ban. Eleinte csak egy nő kergült meg, de a “vírus” egyre terjedt, a hatóságok pedig eleinte békén hagyták őket, hátha akkor meggyógyulnak.

Nem semmi látványt nyújthatott ennyi, folyamatosan táncoló ember a szigorú, erkölcsös 1500-as években. A “betegek” folyamatos mozgáskényszert éreztek, ezért zenészeket fogadtak, termeket foglaltak, profi táncosokat kértek fel, és ropták, amíg össze nem estek. Volt, aki megúszta egy ájulással és egy kiadós alvással, de többen belehaltak a furcsa mániába. Ennek ellenére a táncolók száma egyre nőtt, augusztus végére már négyszázan voltak, míg végül kocsira nem rakták őket, hogy egy oltár előtt bocsánatért könyörögjenek, és megszabaduljanak a “rontástól”.

Magyarázatot azóta sem találtak, csupán elméletek láttak napvilágot

Az egyik szerint a táncosok valami pogány kultusz tagjai voltak, ám ennek ellentmond az, hogy a legtöbb táncos nem is akart táncolni, csupán a belső kényszer vitte rá őket, és szabadidejükben könyörögtek, hogy valaki állítsa már le őket. Egy másik elmélet szerint penészgombát ehettek a rozskenyérrel, de annak más tünetei is vannak a táncmánián kívül. A harmadik magyarázat egyszerűen tömeghisztériát emleget, ami az éhezés és a járványok miatt törhetett ki az embereken. Az ezoterikus elmélet szerint Szent Vitus, a táncok védőszentje fertőzte meg és tartotta transzban a táncosokat.

Forrás: BBC

via Index