Ismerd meg a férfit, aki ötvenötszörösére drágított egy létfontosságú gyógyszert

Nagyon csúnya kommenteket kap közösségi oldalain, és az egész világot felháborította a 32 éves Martin Shkreli, aki felvásárolt egy AIDS betegeknél is gyakran alkalmazott gyógyszert, majd ötvenötszörösére emelte annak árát a nagyobb profit érdekében.

A HIV-fertőzöttek egyik leggyakrabban használt gyógyszere, a Daraprim forgalmazási jogát sikerült megszereznie Shkrelinek, és egyik napról a másikra a 13,50 dolláros szert 750 dollárossá tette. A Daraprimet több, mint hatvan éve használják  toxoplazmózis fertőzés és malária gyógyítására az Egyesült Államokban, de nagyon jól bevált a gyenge immunrendszerű betegek, köztük a HIV-fertőzöttek körében is, ezzel segítenek megelőzni a körükben súlyossá váló fertőzéseket.

enhanced-26462-1442918122-2

Amikor a gyógyszer szabadalmi jogai lejártak, jött Shkreli cége, a Turing Pharmaceuticals. A férfi azt nyilatkozta az elképesztő áremelkedéssel kapcsolatban, hogy szerinte inkább örülnie kéne a világnak, hogy ő ennyi profitot termel, mert a pénz nagy részét arra használja majd fel, hogy kifejlesszék a gyógyszer új változatát.

John Caroll a Twitteren megkérdezte tőle, miért is emelte fel ennyire a gyógyszer árát, mire válaszul Shkreli leidiótázta. Az általános felháborodáshoz egyébként Hilary Clinton is csatlakozott, aki elítélően nyilatkozott a profitorientált gyógyszercégekről, és változást ígért a jövőbeli  eljárásokban.

Shkreli később Wu-Tang Klantól idézve annyit írt ki Twitterére, hogy ő nem az az ember, akivel érdemes szemétkedni. Azóta napvilágot látott a hír, miszerint a férfi meggondolta magát, és lejjebb viszik majd a gyógyszer árát, hogy többen hozzáférhessenek, de hogy mennyivel, arról nem beszélt.

Forrás: Buzzfeed