Itt tart a tudomány: Gondolatátvitel segítségével játszott két ember

Egyesült Államokbeli kutatóknak sikerült összekötniük két külön épületben elhelyezett, egymástól majdnem másfél kilométerre ülő ember agyát. A kísérleti alanyok úgy játszottak kérdezz-feleleket, ahogyan még soha senki: csupán gondolataikkal.

BrainToBrainSenderReceiver-750x248

Ez volt az eddigig legösszetettebb agyakat összekötő kísérlet, amit embereken végeztek. Elég mókásan nézett ki: a válaszoló fején egy olyan sapka volt, ami rögzítette EEG hullámait, a kérdező pedig egy elektromágneses terkeccsel a fejére irányítva üldögélt. Mindkettejük előtt képernyő volt, amin megjelent a másik ember gondolata, és az azon megjelenő információkra koncentrálva tudtak válaszolgatni egymásnak.

Ennek során, amikor a válaszoló  az igen fényre koncentrált erősen, agyműködése a kérdező feje feletti tekercset aktivzálta, ami miatt az az alatt ülő ember egyfajta fényes, felvillanó hallucinációt, foszfént látott, és ez tudatta vele, hogy a másik az igent válaszolta. Olyan dolgot kellett értelmeznie, amit a szeme nem, csak az agya “látott”. A kutatók most a jelek közvetlen átvitelén és feltölthető tudáson kísérleteznek, amit egyik ember agyából lehetne átvinni a másikéba.

A videóban megnézheted a kísérletet:

Forrás: UWToday