Senki sem tudja, ki építette a gyönyörű pagodákat a dzsungelbe

Mianmar államában (korábbi nevén Burmában) a dzsungel mélye gyönyörű pagodákat rejt, amikről senki sem tudja biztosan, hogy kerültek oda.

Az Inn Thein patak mentén lehet csak megközelíteni a titokzatos helyet, amelyet Shwe Inn Thein néven emlegetnek a helyiek.

m1

Az egyórás hajóút maga is elég kalandosnak számít, hiszen mosóasszonyok és a folyóban fürdő emberek között kell ügyeskednie a turisták hajójának.

m2

Több száz olyan épületet rejt itt a dzsungel, amelyek teljesen elhagyatottak, annak ellenére, hogy elég különlegesnek számítanak a szokatlan tetőszerkezetük miatt. A templomok, vagyis sztúpák csúcsos teteje ugyanis az elefántok ormányát jelképezi.

m3

Némelyiken még mindig megtalálhatóak az eredeti, kőből készült esernyőszerű díszek is, amelyek a csúcsos tetőkre voltak rakva.

m4

A dzsungel majdnem teljesen benőtte az ősrégi épületkomplexumot, ha néha napján nem járnának itt a turisták, talán örök feledésbe merülnének a valaha volt szentélyek.

m5

A falakon még ma is megtalálhatóak Buddha ábrázolásai, sőt, több állatfigura is, mint például a legendás Nega-kígyók, valamint a pagodát őrző állatok, a csinték – félig oroszlán, félig sárkány figurák – és pávák is, amelyek egyetlen egy újonnan épült pagodán sem láthatóak.

m6

A pagodák eredetét illetően két legenda kering a helyi lakosok körében. Az egyik elképzelés szerint a Swe Inn Thein pagodákat egy indiai uralkodó, Asoka építette, aki az i.e. 3. században szerzeteseket küldött a mai Mianmarba, hogy terjesszék a buddhizmust az őslakók körében.

m10

A másik legenda szerint azonban sokkal később, a 17. században építette a pagodákat egy, a háborúból épségben hazatért mianmari király.

Forrás: MessyNessy Chic

O. M.