IX. Benedek botrányos élete – A pápa, aki kicsapongó életével vált hírhedtté

Manapság már békésen integetnek, az elesettek érdekében szólalnak fel az idős, tiszteletre méltó pápák, de nem volt ez mindig így. 1032-től hivatalba lépett IX. Benedek pápa, akinek az élete tanulságos lehet abból a szempontból, hogy miről is szólt ezer évvel ezelőtt egyházfőnek lenni.

Ezer évvel ezelőtt pápának lenni egyet jelentett a hatalmi harcokkal, az egymás ellen háborúzó nemesi családok közti sakkozással, a pénz gyűjtésével és időnként a kicsapongó élettel is. Sem a szegénységi, sem a szüzességi fogadalmat nem tartották be, nem is beszélve az engedelmességről.

7.pope_benedict-ix-660

IX. Benedek háromszor volt pápa, orgiákat tartott a Vatikánban, egyszer pedig szó szerint eladta a pápai címét

Eredeti nevén Teofilatto Tusculani igen fiatalon, 20 évesen került az egyházi hierarchia élére, ahol minden bűnös vágyát kiélhette. Távol állt tőle a szerény, istenfélő magatartás: amint felszentelték, palotája valóságos bordélyházzá alakult, egymást érték az orgiák és a mulatozások. Nemcsak prostituáltak szaladgáltak a lateráni bazilikában, de gyilkosságok, nemi erőszak, és kínzások is történtek, amik mind a pápához kapcsolódtak.

IX. Benedek ráadásul nem is igazán titkolta magánéletét, nem véletlenül nevezte Ferdinand Gregorovius 19. századi német történész egy démonnak a pokolból, papi álarcban. III. Viktor pápa szerint Benedek élete annyira romlott, förtelmes és gonosz volt, hogy a gondolatától is elfogja az iszony.

Hogy kerülhetett ez a megosztó ember mégis háromszor a pápai trónra?

Először négy év “uralkodás” után buktatták meg. Kicsapongó életmódja és politikai döntései annyira népszerűtlenné tették, hogy 1044-ben száműzték Rómából. Azonban a férfi családi összeköttetéseit felhasználva, az akkori római császár segítségével visszatért a hatalomra. Másodszor akkor távozott, amikor keresztapja jelentős összeget ajánlott lemondásáért, amit köszönettel el is fogadott. Két év múlva azonban – közben megnősült, de ráunt a házaséletre – újra visszatért. Ám ekkor már másik két pápával kellett osztoznia a hatalmon és a pénzen: VI. Gergellyel és III. Szilveszterrel. Végül III. Henrik kirúgta az összes pápát, tehát Benedeket is, és II. Klement néven új pápát emelt hatalomra, de IX. Benedek nem az az ember volt, aki ebbe könnyen belenyugodott volna. Ő továbbra is pápának tartotta magát, Klement halála után pedig vissza is tért volna, ha német katonák nem tuszkolják haza.

1048-ban véglegesen kiátkozták, ezek után csak annyit tudunk, hogy 1056-ban halt meg, halálos ágyán megvallva bűneit. Jó sokáig tarthatott.

Forrás: Discovery

via Index