Most akkor szabad énekelni, hogy “Happy birthday” vagy sem?

Tudtad, hogy eddig szerzői jog védte a híres Happy birthday című dalt?

A Happy Birthday-t egészen szeptember 22-ig tilos volt használni nyilvános összejöveteleken, filmfelvételeken és rendezvényeken. Tehát míg otthon szabadon énekelhettük a dalt, addig a reklámokban és filmekben csak a kiadó engedélyével volt felhasználható – a dal lejátszása szerzői jogdíjat vont maga után.

goodmorning

Az eredeti szöveg: Good Morning (Fotó: The Los Angeles Times)

A napokban meghozott bírósági döntés szerint a dal ezentúl köztulajdonnak minősül – írta meg a The Los Angeles Times. A Warner/Chappel Music kiadó ugyanis elveszítette a pert, többé nem tudnak súlyos dollármilliókat bezsebelni a Happy Birthday után. A dalszerzo.hu szerint mégsem olyan egyszerű a helyzet, hogy ezentúl bárki bármikor felhasználhatja a dalt, szerintük ezentúl is fizetnie kell annak, aki tévéműsorban szeretné elénekeltetni a főszereplőkkel a dalt – csak az nem világos, hogy pontosan kinek a zsebébe vándorolnak a szerzői jogdíjak.

Az eredeti szöveg nem is a szülinapról szólt

A dalt eredetileg két nővér, Patty Smith Hill és Mildred Hill szerezte valamikor 1893 előtt. Ebben az évben ugyanis megváltak szerzői joguktól a Summy lemeztársaság javára. Állítólag azonban csupán az ismert dallam jogait szerezték meg, nem magát a dalszöveget, és épp ezen bukott meg a per, amiről most hoztak döntést.

Az eredeti dal szövege teljesen más volt, akkoriban nem boldog szülinapot, hanem jó reggelt kívántak mindenkinek (Good morning to all). 1935-ben még ezzel a címmel jelent meg az első kiadása a dalnak. 1988-ban végül az eddigi tulajdonoshoz, a Warner/Chappel társasághoz került a dal szerzői joga.

A lemeztársaság számára a bírói döntés végzetes lehet

Nem csak a jövőre nézve, hanem a múltban befolyt bevételeket illetően is. Eddig évente 2 millió dolláros jövedelme származott a cégnek a szerzői jog címén, ezentúl azonban egy centet sem kaphatnak. A dal tehát mindenkié.

Mégsem közkincs a Happy Birthday?

“A kaliforniai bíróság kimondta, hogy a Warner/Chappell sosem szerezte meg jogszerűen a dalszöveg jogait, ezért jogdíjat sem követelhetett volna. Ez azonban – a több helyen olvasható értelmezéssel, illetve a pernyertes felperes által tett kijelentésekkel ellentétben – nem jelenti azt, hogy a mű közkincs lenne, csak annyit, hogy nem egyértelmű, hogy ki a jogosultja, kitől kell engedélyt kérni” – írja a dalszerzo.hu. “A mű ettől még védett marad, méghozzá az európai uniós szabályokkal összhangban Magyarországon az utolsó szerző halálától számított 70 évig. Mivel Patty Hill 1946. május 25-én halt meg, ezért a mű védelmi ideje 2017. január 1-gyel fog lejárni, tehát a mű ekkor lesz nálunk közkinccsé.”

Forrás: Los Angeles Times, Dalszerzo.hu

O. M.