7 érdekes tény az emberi nyelvről: Egykor mindannyian ugyanazt a nyelvet beszéltük, és lesz idő, amikor már csak egyetlen nyelv marad

Mark Pagel evolúcióbiológus, aki az emberi kultúrát és nyelvet kutatja, most megosztott néhány érdekességet a témában.

1. Az emberi nyelv azóta jelen van, amióta csak emberek léteznek

Egyes tudósok szerint csupán negyven-ötvenezer éve jelent meg a beszéd, de Pagel szerint az első modern emberi csoport kiválásakor már létezett.

2. Főként az ösztönözte beszédre az őseinket, hogy alkudozzanak egymással

És a munkamegosztást is valahogy össze kellett egyeztetni. Pagel szerint ezek voltak az egyik fő szempontok, ami miatt elkezdtünk beszélni.

3. Valójában igen kevés hangot használunk

Csupán 40-60 hang áll rendelkezésünkre a beszédhez, hiszen hiába léteznek különböző nyelvek, ugyanolyan garattal, hangszálakkal rendelkezünk.

4. Volt idő, amikor mind egy nyelvet beszéltünk

Pagel szerint minden egyes különböző nyelv egyetlen ősire vezethető vissza, tehát volt idő, amikor minden ember megértette a másikat.

5. A nyelv nagyon gyorsan változik

Elég az angol nyelvet megnézni hozzá: sokaknak az ötszáz éve használt Shakespeare-i angol is érthetetlen, nem is beszélve mondjuk Chaucerről, akit az angol anyanyelvűek is nehezen olvasnak eredetiben.

6. Jelenleg nagyjából hétezer nyelvet tartunk nyilván, ebből a világon élő emberek fele tíz nyelvet beszél

A különböző nyelvek száma egyébként meredeken csökken. Egy példa a sok közül: 2010 januárjában az India fennhatósága alatt élő bo törzs egyik utolsó tagjával azok egyedülálló nyelve is kihalt, pedig az egyik legősibb nyelven tartották a világon. A Boa Senior nevű férfi az Andamán-szigeketen élt, ahol 1858-ban még ötezer bot tartottak számon, ám azóta számuk ötven körülire csökkent, és már mindegyikük hindiül beszél.

7. A jövőben elképzelhető, hogy mindannyian ugyanazt a nyelvet beszéljük majd 

Forrás: Buzzfeed