Csak óvatosan törölgessük az ismerőseinket – Már egy Facebook unfriend-elés is minősülhet munkahelyi zaklatásnak

Rachel Roberts egy ausztrál ingatlanirodánál  dolgozott, amikor egy nap azzal állt oda a főnöke elé, hogy szerinte az általa árult lakások nem kapnak megfelelő hirdetési felületet. Erre az igazgató felesége leszólta Rachelt, és a Facebookon megnyomta az ismerős törlése gombot, ezen pedig Rachel annyira kiakadt, hogy bírósághoz fordult, zaklatás vádjával. És nyert.

Lisa Bird, aki titkárnőként dolgozott a vezetőségnél, és nem mellesleg az igazgató felesége is volt, Rachel panaszkodása után odament a lányhoz, elmondta neki, hogy úgy viselkedik mint egy rossz iskoláslány, aki szalad a tanárához minden bajával. Rachel ezen annyira kiakadt, hogy sírva ment haza, ahol a gép elé ülve azt látta, hogy Lisa unfriendelte őt, azaz megszakította vele a kapcsolatot az oldalon. Mindehhez még vegyük hozzá, hogy Lisa ezek után a munkahelyükön is levegőnek nézte Rachelt, aki fogta magát, és beperelte a főnök feleségét munkahelyi zaklatásért.

A bíróság kimondta, hogy Lisa Bird az érzelmi érettségének hiányáról tett tanúbizonyságot és ésszerűtlenül viselkedett a munkatársával, és felszólították, hogy hagyja abba a zaklatást.