“Megrázó pillanat volt, mikor rájöttem, hogy a nagyapám valójában az apám”

A 38 éves Jodi Cahil élete egyik legborzasztóbb napja volt, amikor megtudta, hogy anyját annak idején megerőszakolta a saját apja, s ebből a terhességből született meg ő.

A szörnyű családi titkot Jodi édesanyja mesélte el egy levélben, négy évvel ezelőtt. Az asszonyt apja több alkalommal is megerőszakolta. Az erőszak után teherbe esett, és megszülte Jodit, ám felnevelni már képtelen volt súlyos pszichés gondjai miatt, ezért az ő anyja, Juanita gondoskodott a kislányról.

2C95BF6400000578-3242825-image-a-19_1442815809417

Jodie, aki végre megértette, miért érezte úgy, hogy anyja utálja őt, a hír hallatán a végletekig gusztustalannak érezte magát, megpróbált öngyilkosságot elkövetni, és leugrani egy hídról, majd az önpusztítás egy másik formájában, anorexiában szenvedett. 34 kilogrammra csökkent a testsúlya, és kórházba került, majd végre elkezdett felépülni, most már öt hónapja rendesen eszik. Jodi azért mesélte el a történetét, hogy annyi embernek segítsen vele, amennyinek csak tud.

Jodie mosolygó apjával, aki egyben nagyapja is

Jodie mosolygó apjával, aki egyben nagyapja is

A családon belüli erőszak még mindig része az életünknek

Minden ötödik nő olyan családban nőtt fel, ahol az apja verte az anyját, egy 2011-es felmérés szerint a 15 éven aluli, magyar lányok közül több, mint 35.000 (!) volt szexuális erőszak áldozata.

A családon belül történt esetek felderítése nagyon nehéz, egyrészt azért, mert az elkövetők mindent megtesznek azért, hogy a gyermek ne beszéljen az őt ért támadásokról, megfenyegetik, zsarolják, engedelmességre kényszerítik a lányokat, akik a családhoz való természetes ragaszkodásuk, a bűntudat és a félelem miatt általában hallgatnak is. A másik ok az, hogy a jelenlegi büntetőjogi rendszer még mindig nem nyújt megfelelő védelmet és segítséget azoknak a bántalmazott anyáknak, lányoknak, akik szeretnének kikerülni az ördögi körből, és megszabadulni az erőszakoskodó férfitől. A jelenlegi általános bírói hozzállás szerint az apát akkor is megilletik jogai – például a rendszeres láthatás – , ha azokat hangoztatva életeket tesz tönkre – mindezt úgy, hogy mindenfajta, gyermekek ellen elkövetett fizikai és szexuális bántalmazás bűncselekmény.

Magyarországon a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület segít az áldozatoknak, segélyvonalat tartanak fent a bántalmazott nők és gyerekek számára: a 06-80-505-101 telefonszám este 6 és 10 között hívható. Emellett az Eszter ambulancia, az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat, különböző Facebook csoportok, és egykori áldozatok által létrehozott egyesületek, weboldalak segítenek.

Forrás: Dailymail