Ehető buborékok válthatják fel a környezetszennyező műanyag palackokat a jövőben

A csapvíz helyett a fejlett országokban csak választás kérdése, hogy valaki palackozott vizet iszik-e, a világ egyes helyein azonban nem is ajánlott mást fogyasztani. Így aztán a feleslegessé váló, környezetszennyező PET palackok egyre csak gyűlnek, és lassan kezelhetetlen méretű problémát okoznak. Erre talált kreatív megoldást egy londoni tervezőcsapat.

A műanyag palackok okozta problémát jól mutatja az a tavaly közzétett tanulmány, ami szerint a világ óceánfelületének 88 százalékán kimutatható a műanyagszemét. Szerencsére egy londoni stratup vállalkozás, a Skipping Rocks Lab egy biológiailag lebomló, de akár meg is ehető “buborékot” fejlesztett ki, amiben a palackok helyett tárolhatjuk a vizet.

ooho background

A csapat fő tagja a különös találmányairól elhíresült Rodrigo García González, és az Imperial College London két hallgatója; Guillaume Couche és Pierre Paslier.

Az Ooho! elnevezésű buborék nagyon alacsony előállítási költséggel készül

A vizet gömb alakban megfagyasztják, majd a labdát kalcium-klorid oldatba mártják, ami egyfajta zselés réteget képez a jég felületén. Ezt aztán barna algakivonatból álló oldatban áztatják egy ideig, amely második membránként tovább erősíti és vastagítja a héjat. A jéggé fagyott víz szobahőmérsékleten felolvad, de a buborékon belül marad, maga a gyorsan lebomló  héj pedig annyira ártalmatlan az egészségre, hogy akár ki is haraphatjuk és meg is ehetjük.

srl_sep-1

A találmány nem véletlenül nyerte el néhány héttel ezelőtt az Európai Unió 20 ezer eurós fenntarthatósági díját: a jövőben igyekeznek tovább fejleszteni, és piacra is dobni az igazi buborékos vizet.

A videóban Gonzales mutatja meg, hogyan is készül az Ooho!

Forrás: Skippingrockslab