Génmódosított mikromalacokat tarthatnak háziállatként az emberek Kínában

A korszerű génsebészeti eljárásokkal létrehozott mikro malacokat eredetileg azért tenyésztették ki, hogy rajtuk modellezzék az emberi betegségeket. A rengeteg módosított genomú Bama nevű kismalacban azonban a cégnél meglátták a lehetőséget, ezért háziállatként árulják őket.

A Sencsenben lévő BGI genomikai intézet a szeptemberi biotechnológiai konferenciáján jelentette be, hogy nemsokára háziállatként fogadhatók örökbe a malacok. Az állatok felnőve sem nyomnak 15 kilogrammnál többet, kicsik, aranyosak, gömbölyűek, ráadásul különböző színekben és mintázatokkal lesznek kaphatók.

for web 132A4457

Egy malac  bevezető ára 10 000 jüan, azaz 44.000 forint lesz

De ez még a piaci igényekhez mérten változhat. A mikormalackákból azonban nem irtották ki a malacviselkedésért felelős géneket, ezért bizony ők is szeretnek földet túrni és keresgélni, ami egy csak a lakásban tartott malac esetében problémákhoz vezethet. Ennek ellenére egy ideig biztos, hogy vinni fogják szegényeket, mint a cukrot, pláne, úgy, hogy a génmódosításnak köszönhetően a gazdi döntheti el, milyen kinézetű állatot szeretne.

A pesszimista jóslatok szerint a jövő házikedvence ugyanígy rendelhető lesz, de a malacok mellett a kutyák és a macskák is áldozatául esnek majd a génmanipulációnak.

Forrás: Nature