A kutya, aki bekerült a frissen végzett diplomások közé egy spanyol egyetemen

Arturo Díaz, egy vak fiatalember az idén végzett szociális munkásként a Dél-Spanyolországban található cádiz-i egyetemen. Végzős évfolyamáról tablókép is készült, amelyen 87 ember és egy állat található. Hogy miért van ez? Mert a végzős diákok közt egy vakvezető kutya, becsületes nevén Idena is szerepel a tablón.

Arturónak, a kutya gazdájának saját bevallása szerint Idena nélkül szinte lehetetlen lett volna elvégeznie az egyetemet.

“Fehér bottal 40 perc, a vakvezető kutyámmal 20 perc volt az út az egyetemre. Idena ott volt velem minden előadáson, minden vizsgán. Nélküle sose lett volna meg a diplomám. Ez a legkevesebb, amit tehettem érte.”

kuty

Fotó: Twitter/LauYus

Az évfolyam többi diákja is egyetértett az ötlettel, hogy a vakvezető kutya is rákerüljön a végzősök tablójára. A fényképész, Marcos Toledo elmondása szerint sosem volt kérdéses, hogy Idena is felkerülhet-e a tablóra vagy sem.

“Arturót kutyája kísérte a fotózásra is. Hát persze, hogy magától jött az ötlet, hogy akkor Idenáról is csináljunk egy tablóképet. Szerintem ez a gyönyörű fekete kutya egészen biztosan többet tud a szociális munkáról, mint némely embertársunk” – mesélte mosolyogva a fotós.

Miután bejárta az internetet a cádiz-i egyetem tablója, egy másik hasonló esetre is fény derült. Így tudtuk meg, hogy a Santiago de Compostelában található egyetemen szintén egy vakvezető kutya diplomázott történelem szakon még 2012-ben.

kuty2

Fotó: Twitter/Cántabro Tróspido

A 45 éves friss diplomás Arturo az idén újra beiratkozott az egyetemre, tehát elég valószínű, hogy egy pár év múlva újra láthatjuk majd híres fekete kutyáját a Spanyolországban szokásos egyetemi tablók egyikén. Ezúttal azonban távoktatásban tanul pszichológiát a hűséges vakvezető kutya és gazdája.

Forrás: El Pais Verne

O. M.