A CIA esete a 20 millió dolláros titkosügynök macskával

Az 1960-as években a macskákat nem azért tartotta a CIA, mert annyira cukik, és csökkentik a dolgozók stressz-szintjét, nem. A CIA 20 millió dollárt költött arra, hogy kiképezze a világ első kémmacskáját.

Nehéz elhinni, hogy egy cica azt csinálta, amit mondtak neki, de tény, hogy az amerikai hírszerzés egy időben élő lehallgatókészülékként használta a négylábúakat. Két macskába ültettek apró mikrofont, illetve egy 1 centiméteres átjátszót, az antennát pedig végigvezették a macskák testén, megpróbálva elrejteni azt a szőrükben. A kis méret miatt csak rövid beszélgetéseket tudtak lehallgatni, de azokat sikeresen: hiszen ki gyanakodna egy unalmas, a közelben őgyelgő házimacskára?

Slide114-1

A macskákat – egy titkos, azóta nyilvánosságra nem hozott módszerrel – megtanították, hogy merre mozogjanak, és utasításra meghatározott helyekre menjenek. Összesen 5 kemény évébe telt a CIA-nak, mire sikerült a macskák fejébe verni az utasításokat.

Az egyik 20 milliós kémmacskát először egy szovjet kémek által kedvelt találkozóhelyen próbálták ki. A sok millió dolláros ügynök feladata az volt, hogy hallgasson ki egy beszélgetést két férfi között. Igen ám, de amint elengedték szerencsétlen állatot, hogy a helyszínre settenkedjen, azonnal elütötte egy taxi. A projektet nem indították újra.

Forrás: Lifecoachforprofit

via Index