Így lehet tökéletes gyémántot létrehozni mikrohullámú sütőben

A világon minden negyedik eladott gyémánt “véres”, azaz háborús övezetből származik, és aki eladta, nagy valószínűséggel fegyveres erőket vagy polgárháborút támogat annak árából. A baj az, hogy hiába nem szeretnénk ebben részt venni, ha gyémántot vásárolunk, ritkán tudhatjuk, a kő pontosan honnan is származik. Ha biztosan ismert eredetű gyémántot akarunk, elő kell vennünk a mikrohullámű sütőt.

A laboratóriumban előállított gyémántok iránti kereslet egyre növekszik, hiszen olcsóbb, sokkal inkább környezetbarát, ráadásul etikusabb megoldást jelent. Az így létrehozott kövek ugyanolyan gyönyörűek, semmi közük az olcsó, csúnya, cirkóniumos megoldásokhoz.

Az új módszerek segítségével gyorsan tudnak gyémántot készíteni, miközben a  föld felszínétől több ezer kilométer mélységben keletkező kövekre azért várni kell, mire kibányászható állapotba kerül.

De mégis, hogyan készül a gyémánt a mikrohullámú sütőben?

Természetesen nem egy átlagos háztartásbeli mikrosütőre kell itt gondolni. A mesterséges gyémánt kialakítása során egy szénmagot helyeznek metángázzal együtt mikrohullámok alá, 800 Celsius fokra hevítik, így készül egy plazma-labda, amiben a szén- és hidrogénatomok szétválnak, a szénatomok pedig kikristályosodnak és lerakódnak – grafitként és gyémántként –  a mag körül. Így növesztik a gyémántot a megfelelő nagyságúra. Ezzel a módszerrel 10 hét alatt piacra dobható, kész gyémántot állítanak elő.

Forrás: Sciencealert