Egy afrikai törzs, ahol férfiaknak rendeznek szépségversenyt minden évben

Nigerben, a wodaabe törzs körében a nők döntik el, hogy ki a legszebb férfi a faluban, és nem fordítva.

A férfiak rengeteg energiát ölnek az előkészületekbe, egy évig varrják a szebbnél szebb ruhákat, készítik a pompás kiegészítőket, gyakorolják a sminkelést és persze a kecses járást is. Mindezt azért teszik, hogy aztán egy évig az övék lehessen a legszebb férfi címe.

f1

A hiúságáról is híres törzs tagjairól első látásra sokszor azt sem lehet eldönteni, hogy férfi vagy nő-e az illető

Ezen kívül azonban még két döntő tényező is szerepet játszik abban, hogy ki is lesz az idén a legszebb férfiú: a versenyzőknek a helyi táncot, a yaakit is kiválóan kell ismerniük, valamint arra is ügyelniük kell, hogy minél szebb legyen a mosolyuk. Akinek nincs gyönyörű fehér fogsora, annak esélye sincs az indulásra. Ezért van az, hogy a versenyzők számunkra szokatlanul széles mosollyal díszelegnek, mikor fellépnek a versenyen.

f10

A Rosemary Sheel által készített fényképen a szépségverseny győztese látható

A zsűri tagjai – , akik persze mind a nők köréből kerülnek ki – sokszor a versenyen találják meg a számukra legmegfelelőbb férjnek valót, nagy érdeklődéssel mustrálják a kisminkelt résztvevőket.

f12n

Ezen a képen egy fiatal férfikatona látható, Steve McCurry készítette a felvételt. Első, sőt, második pillantásra is úgy tűnik, mintha egy szép nő lenne a törzsből, de a fotós ezt a címet adta a fényképnek a blogján: “Fiatal wodaabe harcos fiú”

A vékony, magas testalkatú nyugat-afrikai törzs tagjainak az átlagostól világosabb a bőrszíne, ajkaik vékonyabbak, és orruk is sokkal keskenyebb, mint ahogy az az afrikai törzseknél szokásos. Rengeteg kiegészítővel lépnek fel a versenyen a bororo néven is ismert törzs férfitagjai. A férfiak igyekeznek sminkkel is feldobni a külsejüket: okkersárga arcfestéket használnak és erősen kihangsúlyozzák a szemük kontúrját.

f4

Mivel elég megerőltetőnek számít órákon keresztül díszelegni a Szaharában, a szépségverseny résztvevői egy különleges serkentő italt is fogyasztanak, amit egy fa kérgéből készítenek. A halucinogén hatásokat keltő kotyvalék aztán megteszi a kellő hatást: a szinte már csicsásan feldíszített férfiak remekül forgatják a szemüket, ami csak előnyükre válhat ezen a különleges versenyen.

f11

Mette Bovin-nak 2001-ben jelent meg egy könyve, amelyben arról számol be, hogy a férfiak és a nők összeházasításáról szól az egész szépségverseny, mint ahogy a köré rendezett fesztivál is. Annak ellenére, hogy nőies vonásokat vélhetünk felfedezni a fériakban, ők nem homoszexuálisak. Egész egyszerűen náluk mások a szokások a férfiak külsejét illetően.

f8n

A változatosság kedvéért egy hölgy a wodaabi törzsből

Egy-egy ilyen szépségverseny a szeptember végén megrendezett Gerewol fesztivál fénypontjának számít. A törzs tagjai egy teljes hétig ünnepelnek, mielőtt útjukra indulnak a családjukkal és jószágaikkal, hogy aztán a nomádok vándorló életét éljék.

f5

Nem csak férfi szépségversenyt, hanem teve futóversenyt, valamint dal- és táncversenyt is rendeznek ilyenkor. A wodaabe törzs számára három fontos dolog van az életben: a szépség, a szarvasmarháik és a család. Azt már csak remélni tudjuk, hogy nem ebben a sorrendben.

Forrás: MessyNessy Chic
Fotók: Rosemary Sheel, Alfred Weidinger, Timothy Allen, Steve McCurry, Marie Laure de Decker

O. M.