Így lophatják el a személyiségedet január elsejétől – Jön az e-kártya, és annak minden trükkje

Januártól végre nem kell egy egész igazolványtartót megtölteni a különféle kártyákkal, helyettük egyetlen e-kártya tartalmazza majd lakcímünket, TAJ számunkat, adókártyánkat, személyi igazolványunkat, és a jogosítványunk adatait is, nem is beszélve az elektronikus aláírás lehetőségéről. Azonban amilyen kényelmes lesz ezt használni, olyan egyszerű lesz ellopni is az adatainkkal együtt a személyiségünket.

Aki ellopja az e-kártyát, rengeteg információhoz jut rólunk

Aki elveszíti az e-kártyáját, annak többszörös bosszúságot okoz a hiányzó személyazonosítási kártyája, mert szinte minden fontos adatodhoz hozzáférhetnek majd. Az elektronikus aláírás ugyanis bizonyos ügyekben még dönthet is helyettünk, például hitelt vehet fel, így a bűnözés egy új ága, a személyiséglopás terjedhet el. Választásunk nagyon nincs: aki 2016 januárjától kér személyit, vagy igényel újat a lejárt helyett, az e-kártyát kap. Aki pedig ezt megkaparintja tőlünk, tisztában lesz azzal, milyen autónk van, milyen peres ügyekbe folytunk bele, mikor voltunk utoljára orvosi szűrővizsgálaton, kormányhivatalban, hol lakunk, mit dolgozunk, mennyit keresünk, és még sorolhatnánk. Ha az adataink illetéktelen kezekbe kerülnek, akkor más fényképpel, de a mi adatainkkal hamis iratokat lehet készíteni. A nemzetközi terrorszervezeteknek és maffiáknak is kapóra jöhetnek a lopott személyiségek.

A hekkerek számára kitűnő célpont lesz

A rengeteg adatot, azok változásait böngészve majdhogynem nyitott könyv lesz az életünk a hozzáértők számára. Csak reménykedhetünk abban, hogy az állam a rohamtempóban bevezetni kívánt kártyánál odafigyel majd a biztonságra, de ez már csak a nagyon rövid idő miatt is kétséges lehet: három hónapot adtak a kártya bevezetésére, míg Németországban évtizedes tesztelést és négyéves felkészülési időszakot követően 2010-ben vezették csak be az új kártyát.

Az új kártyát 2016-től felmenő rendszerben fogják bevezetni

Csak akkor kötelező igényelni az új csodakártyát, ha már minden, a személyazonosság igazolására alkalmas dokumentum – személyi, jogsi, útlevél – lejárt. Nem lesz ingyenes, valószínűleg 5000 forint lesz a többségnek, 1500 forintba kerül azoknak, akik a régi személyi lejárta miatt igénylik a kártyát, a 18 év alattiak és a 65 év fölöttiek a személyi lejártakor ingyen kapják.

Forrás: SMH

via Index