Miért nőtt ilyen hosszúra a zsiráfok nyaka?

Egyszerű: hogy benézhessenek minden ablakon. :)

De hogy komolyra fordítsuk a szót: a kutatók még mindig nem jöttek rá arra, valójában mitől nőtt hosszúra a zsiráfok nyaka, és hogyan. Megkövesedett, régi, 1800-1900-as évekből származó, azóta kihalt zsiráfok nyakcsigolyáinak vizsgálata alapján próbálják meg kideríteni, ez a hatalmas nyak hogyan is alakulhatott ki.

Nikos Solounias zsiráfanatómia-szakértő és paleontológus szerint a leletek alapján úgy tűnik, a folyamat több fázisban ment végbe: először csak az egyik csigolya nyúlt meg, majd egy másik irányba egy másik, így nőhetett ilyen hosszúra a modern zsiráf, aki ezek szerint korábban kicsit rövidebb nyakkal büszkélkedhetett. A legrégebbi zsiráf előd ugyan már eleve némileg megnyúlt nyakkal születhetett, de aztán többmillió éve volt arra, hogy még hosszabbá növessze az evolúció során.

Annyi bizonyos, hogy a megnyúlt nyakrésznek két előnye is van

Egyrészt, az állat eléri a magasan növő leveleket a fákon, másrészt pedig a zsiráf fegyverként is használhatja hatalmas nyakát. Egyetlen fajta “zsiráf” maradt csak le az egész folyamatról, az okapi. A közép-afrikai állat a zsiráfok családjába tartozik, mégis másik evolúciós fejlődési ágat járt végig, nyaka pedig rövid.

Forrás: Royal Society

via hirado.hu