Már ilyen is létezik: imádkozó automata, ahova bármikor beugorhatsz egy 5 perces gyors bűnbánatra

Egy német feltalálónak köszönhetjük azt az érdekes találmányt, aminek segítségével 65 nyelven lehet 320 különböző imát hallgatni az úgynevezett “ima-automatában”. Az 5 világvallás mindegyike közül lehet választani, és már csak el kell húzni a függönyt, hogy teljes legyen az összhang.

Nem kerül sokba, csupán 150 Ft-ba (50 centbe)

Ha már közeledik a befizetett öt perc vége, egy diszkrét jelzés adja tudtunkra, hogy lassan újabb érmét kell bedobni, ha egy kis magányra vágyunk Istennel.

A keresztény, zsidó, muzulmán, hindu és buddhista vallások mellett még szcientológia is van

Ha pedig véletlenül mégsem tetszik az eredetileg kiválasztott ima, egész nyugodtan lehet egy másikat választani, ha még belefér az öt percbe. Óriási a választék: a keresztény, zsidó, muzulmán, hindu és buddhista vallások mellett még a szcientológia is megtalálható az érintőképernyős ima-automata “egyebek” funkciója alatt. Akár Tom Cruise is beülhetne tehát a fényképautomatára hasonlító kis fülkébe, ha egy forgatáson elege lenne a nagy felhajtásból.

ima

Az automata eredetileg egyáltalán nem vallásos indíttatásból készült

Oliver Sturmnak, az automata feltalálójának még 1999-ben jutott eszébe az érdekes ötlet, amikor egy New York-i metróra várt éppen, és a peronon lévő fényképkiadó automata megszólalt mögötte. Mivel az amerikai metropolisz metróállomásán rengeteg különböző nációjú ember várt a következő járatra, adta magát az ötlet, hogy az automata több nyelven szólaljon meg.

Nyelvészek is élvezhetik

A dolog érdekessége még, hogy a vallási toleranciát hirdető automata nem csak a vallásos embereknek, hanem a nyelvészeknek is érdekes időtöltést ígérhet, hiszen több nyelvjárás is szerepel a választékban.

Egyre több országban lehet találkozni ezzel az ökumenikus mini-templommal

Az első imádkozásra használt automatáról a Spiegel magazin számolt be még 2011-ben, azóta azonban már több országba eljutott a mindenütt nagy lelkesedéssel fogadott találmány. Angliában például ingyen ajánlották fel a szolgáltatást, egyfajta ökumenikus mini-templonként adták át az ima-automatát Manchester-ben és Londonban is. Az alkotó művésznek, Oliver Sturmnak azonban az a nagy álma, hogy egyszer majd Tokióban, Dubajban és New York-ban is az ő automatájának a segítségével fognak imádkozni az emberek. A New York-i helyszín, amit kitűzött magának, valóban szimbolikus jelentésű lenne, hiszen a volt World Trade Center helyén, Ground Zerón
szeretné majd egyszer felállítania forradalmi találmányát.

Egy videó arról, hogyan működik az ima-automata:

Forrás: Spiegel, Daily Mail

O. M.