Amerika első szépségkirálynője gyűlölte a rivaldafényt és a királynői címet

Pompás estélyi ruhák, tökéletes testek, ezer wattos mosolyok, világbéke és drágakövekkel kirakott koronák. Amerikában hatalmas hagyománya van a szépségkirálynő választásoknak: az államonkénti megmérettetéseken túl évente megkoronázzák Miss USA-t, Miss World USA-t, sőt Miss Americát is, csak hogy a legrangosabb versenyeket említsük. Mindezek közül a legnagyobb múltra visszatekintő rendezvény a Miss America, amely világhódító útjára indította a szépségversenyeket, és amelyet 1921-ben rendeztek meg először.

Érdekes vetni egy pillantást a legelső Miss America címért versengő hölgyekre, talán nem az jut róluk először eszünkbe, hogy a nagyhatalom legszebb nőit szedték csokorba a kép kedvéért, vagy tényleg ennyit változott volna a nőideál közel egy évszázad alatt?

mg

A fotón mosolygó Margaret Gormant választották 1921-ben Washington D.C. szépnek, ahonnan egyenes út vezetett számára a Miss America cím megszerzéséig.

Pedig utólag úgy nyilatkozott, hogy tulajdonképpen sosem érdekelte őt a szépségverseny és legszívesebben elfelejtené az egészet.

Szülei szerették volna megmutatni a lányukat a világnak

A 16 éves elsős gimnazista a Washington Herald oldalain lépett ki a névtelenségből, amikor fotóját szülei benevezték az újság “népszerűségi versenyére”. Körülbelül ezren küldték be fényképüket a versenyre, melynek utolsó hat finalistája a város lakói előtt is összemérte adottságait. Végül a szőke Margaret nyerte el a Miss Washington D.C. címet és vele együtt a lehetőséget, hogy részt vegyen a Második Éves Atlantic City Szépségversenyen.

Ezen a ponton ki kell térnünk arra, hogy nem csak a lányok külseje, hanem a ceremónia is komoly átalakuláson ment át az elmúlt évszázadban. 1920-ban New Jersey befolyásos emberei egy hatalmas őszi felvonulást szerveztek a helyiek szórakoztatására. A forgatagban többek között gyönyörű fiatal lányokat is felvonultattak, bár ekkor még nem választottak közülük királynőt, viszont a buli olyan jól sikerült, hogy a helyi üzletemberek úgy döntöttek, muszáj ismét megrendezni azt a következő évben, ezúttal egy országos szépségverseny keretei közt. Így történhetett, hogy az első Miss Americát a Második Atlantic City Szépségversenyen választották meg, sőt, tulajdonképpen a harmadikon.

mg2

Az Atlantic City Szépségversenyre körülbelül kétszáz “amatőr” szépség nevezett, valamint “profi” kategóriában tizenegy modell és színésznő. A pontok felét a szakmai zsűri adta, akik stílusos délutáni öltözékben csodálhatták meg a lányokat, a másik ötven százalékot pedig a közönség ítélte meg, akik valósággal megrohamozták, és kérdésekkel bombázták a jelölteket, hogy minél jobban megismerhessék a versenyzőket.

Kétségtelenül nagy különbség volt a modern kori szépségversenyekhez képest, hogy a végeredményben nagyobb részben számított a lányok személyisége, mint külseje.

A döntőt a Kieth Színházban tartották, ahol amatőr kategóriában Margaret Gorman diadalmaskodott, így ő nyerte el a Watkins Trófeát és az azzal járó 100 dollárt. A profik között Miss New York, a némafilmsztár Virginia Lee lett a győztes, őt a Endicott Trófeával díjazták.

Az esemény csúcspontja az abszolút győztes megválasztása volt, ahol a lányok fürdőruhában vonultak színpadra – természetesen a kornak megfelelő fürdőruhatrendeket követve. A végső felvonulás hatalmas nyilvánosságot kapott, hiszen 1921-ben igencsak extravagánsnak számított a fürdőruhás megmérettetés még akkor is, ha fürdőruha címszó alatt Margaret térdig érő harisnyát, sifon fürdőkosztümöt és egy szintén majdnem térdig érő lépcsőzetes szoknyát viselt. Ezzel az outfittel Margaret elnyerte a rendezvény nagydíját, az Arany Sellő-díjat.

mg5

Margaret Gorman balról a harmadik. Apró termetével mai napig a valaha volt legalacsonyabb, sőt a legvékonyabb szépségkirálynő is Amerika történetében

A kamaszlány a verseny után visszaült az iskolapadba

1922-ben annak ellenére harcba szállt címe megvédéséért, hogy Washington D.C. valaki mást választott meg abban az évben királynőjének. A címvédés nem sikerült, viszont az Atlantic City Szépségverseny zsűrije úgy döntött, hogy az “Inter-City Beauty” és a “The Most Bautiful Bathing Girl in America” kissé setesuta címek helyett az előkelőbb Miss America címmel illeti az egykori királynőt. Habár Margaret Gorman sem 1922-ben, sem 1923-ban nem tudta legyőzni versenytársait, több rekordot is sikerült felállítania 1921-es szereplésével.

Némafilmek szépségideálja

Margaret Goreman, akit szőke fürtjeivel és kék szemeivel a némafilmek szépségideáljához, Mary Pickfordhoz hasonlítottak, apró termetével mai napig a valaha volt legalacsonyabb, sőt a legvékonyabb szépségkirálynő is Amerika történetében, továbbá ő az egyetlen, aki leköszönésekor kapta meg a Miss America címet. Legnagyobb riválisa, Ohio szépe, Mary Campbell kétszer is letaszította a trónról, ezzel ő lett Amerika egyetlen szépségkirálynője, aki kétszer is elnyerte a címet.

Nem szerette a szépségkirálynő címet

Margaret néhány évvel később férjhez ment Victor Cahill ingatlanoshoz, akivel boldogan élt egészen férje 1957-es haláláig. Az amerikai szépség kerülte a rivaldát, különösen a szépségkirálynő szerepet, melyet férje gyűlölt, és ahogy annak többször hangot is adott, ő maga is. 1960-ban felkérték, hogy vegyen részt a szépségversenyen, de végül nem ment el, mert a szervezők nem voltak hajlandóak fedezni 1500 dolláros költségeit, ezért Margaret olcsónak nevezte őket. Az első Miss America egész életében hű maradt Washington D.C.-hez, de sok időt töltött utazással, amelyet kedvenc hobbijának tartott. Margaret Gorman 1995-ben, 90 évesen hunyt el.

Forrás: Miss America, NY Times, Wikipédia/Miss Usa, Wikipédia/Margaret Gorman

Zs. Zs.