“Ki fog megvédeni minket?” Szír nők, akik otthon maradtak férj és segítség nélkül

Miközben Európa a II. világháború óta soha nem látott legnagyobb menekülthullámmal küzd, és hivatalos adatok szerint egyedül Németország közel 1,5 millió menekült befogadására számít az idén, addig az otthon maradt szír asszonyokról és gyerekekről kevés szó esik. A Daily Mail újságírója készített képriportot az otthon hagyott kétségbeesett szír asszonyokról.

Ezek az asszonyok hazavárják férjüket, testvérüket, férfi rokonaikat, hiszen – érthető módon – úgy érzik, egyedül maradtak a hazájukat érintő válsággal, nincs senki, aki megvédené őket.

“Ki fog minket megvédeni? Tisztelniük kellene minket.”

Sok nő annyira el van keseredve, hogy gyávának és hazaárulónak nevezi azokat a férfiakat, akik megfutamodtak akkor, mikor hazájuknak a legnagyobb szüksége lenne rájuk. Szerintük az Európába menekülő férfiak a legrosszabbkor hagyták magukra családjukat, és elítélik őket, amiért nem hajlandóak megvédeni a hazájukat.

szirno

Fotó: Daily Mail

Egy asszony úgy nyilatkozott, hogy az iszlám vallás szerint minden férfinak kötelessége lenne hazájában maradni, mikor szükség van rá. Ezt arabul “haram”-nak hívják, tehát tiltja az iszlám, hogy válság idején bárki is elhagyja hazáját.

“Én sosem hagynám el a hazámat. Akkor sem, ha jobb dolgom lenne Európában, mint itt, Szíriában” – nyilatkozta egy asszony, aki Nyugat-Szíriából menekült el egy hazájában lévő menekülttáborba.

Sara Malm amerikai újságíró képriportot készített az otthon maradt szír asszonyokkal, akik nem örültek annak, hogy minden felelősség rájuk hárul, hiszen férfiak nélkül teljesen magukra vannak utalva a szíriai menekülttáborokban.

“Miért van az, hogy külföldi segítségre vagyunk utalva, mikor lenne nálunk elég férfiember, aki tudna nekünk segíteni. Nem kellett volna megfutamodniuk és egyedül hagyni minket.”

Mikor az amerikai riporter azt kérdezte a szír asszonyoktól, hogy mit üzennek férjeiknek, akik magukra hagyták őket, a nők egytől egyig azt válaszolták, hogy hazavárják férjüket.

Videó is készült az otthon hagyott nőkről:

Forrás: Daily Mail

O. M.