New York egykori leggazdagabb asszonya, aki még fia egészségére is sajnálta a pénzt

Henrietta Howland Green a XIX. század végének egyik leghíresebb és leggazdagabb pénzügyi befektetőjeként vált ismertté. Hiába volt azonban nő létére sikeres az öltönyösök között, régi szokásain semmit sem változtatott: olyan sóher volt, hogy még Woodhouse főhősei is a hajukat tépnék bánatukban.

hetty2

Az asszony szó szerint milliárdokat keresett a tőzsdén, mégsem volt hajlandó pénzt kiadni olyan luxus cikkekre, mint a meleg víz, vagy az orvos. Pedig Hetty eleve vagyonos családba született, majd mikor kiderült, hogy ő örökli majd a vagyont, apja a legjöbb pénzügyi iskolákban taníttatta. Apja halálakor Hetty 31 évesen mai pénzre átszámítva 77 millió dollárt örökölt, majd ezt tetézte azzal, hogy férjhez ment egy gazdag vermonti üzletemberhez.

Hetty kedvenc kutyájával - vajon adott neki enni?

Hetty kedvenc kutyájával – vajon adott neki enni?

Az asszony ekkor kezdett befektetésekkel foglalkozni, olyan sikeresen, hogy New York városát több alkalommal is az ő hitelei mentették meg a csődtől. Mégis a Wall Street boszorkánya becenevet kapta, hiszen nemcsak a meleg vizet, de a szappant is drágának tartotta, két váltás ruháját addig hordta felváltva, míg el nem rongyolódtak.

hgreen

Zabpelyhet és olcsó pitéket evett, vacak albérletben (!) lakott a szegényebb városrészeken, és természetesen semmilyen személyzetet nem tartott sem otthoni munkáihoz, sem pénzügyi téren. Hetty még gyerekeire is sajnált minden centet: mikor egyikük eltörte a lábát, képes volt a szegények ingyenkórházába vinni, ahol azonban felismerve őt pénzt követeltek tőle, amit természetesen megtagadott. Azzal a jelszóval, hogy a csont majd beforr magától, nem kezeltette rendes orvossal fiát, így annak végül amputálni kellett a lábát.

Hetty Green sógorával és lányával

Hetty Green sógorával és lányával

Hetty Green végül szép kort ért meg: 81 évesen halt meg, 1916-ban, a vagyonát ekkor 200 millió dollárra, mai pénzben nagyjából 4 és fél milliárd dollárra becsülték. A pénzt féllábú fia és a lánya örökölte meg, akik egymillió dollár kivételével az egészet jótékony célokra adományozták.

Forrás: Mentalfloss, NewYorksocialdiary

via Index