Stephen Hawking: A robotoknál is van veszélyesebb ellenségünk: az emberi kapzsiság

A világ egyik legismertebb tudósa felülírta tavalyi kijelentését, miszerint a mesterséges intelligencia a legijesztőbb dolog a világon.

Stephen Hawking nemrég még arról beszélt, hogy a mesterséges intelligencia felfedezése lesz az emberiség utolsó nagy eredménye, és nyílt levélben tiltakozott a gyilkos robotok ellen, azonban legutóbbi nyilatkozatában már a kapitalizmust tette meg bolygónk fő ellenségévé.

A világ leghíresebb elméleti fizikusa szerint az emberi kapzsiság az, amit rosszabb a robotoknál is, ami egyre növekvő társadalmi egyenlőtlenséget okoz. Ha a gépek mindent megtermelnek helyettünk, akkor egyetlen kérdés marad csupán: hogyan oszlanak el ezek a javak?  Miközben milliók élnek mélyszegénységben, és csúsznak le nap mint nap egyre mélyebbre, addig a nagy techcégek és mágnásaik zsebe egyre csak dagad.

A technológia fejlődésének eredményei is nyilvánvalóan azoknak lesznek elérhetők, akik meg tudják fizetni azokat. Ha a gépek gyártói egy kicsit is elosztanák a vagyonukat, sokkal többen élhetnének jól – mondta a tudós, míg ha minden így marad, a szegénység csak növekedni fog.

Népszerű elméletek megalkotója

Stephen Hawking jövőképéről egyébként sokszor olvashatunk, mert gyakran oszt meg egészen érdekes elméleteket az újságírókkal. Legutóbb arról fejtette ki a véleményét, hogy  a számszerűségi törvények alapján az idegenek létezését teljesen racionálisnak gondolja, így valószínű, hogy hamarosan a földönkívüliek ránk találnak. S ha ez megtörténik, akkor egészen biztosan gyarmatosítani fogják a Földet. Illetve izgalmas volt az az elmélete is, miszerint csak idő kérdése, és halhatatlanok leszünk. Hawking szerint bár a fizikai test idővel tönkremegy, ám az emberi agy a számítógépes programokhoz hasonlóan működik, ezért az egész tudatunk letölthető lesz akár számítógépre, akár valamilyen adathordozóra.

Forrás: Cnet